x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE va lua mai multe măsuri de contracarare a inflației galopante din zona euro

BCE va lua mai multe măsuri de contracarare a inflației galopante din zona euro

18 Noi 2022   •   16:15
BCE va lua mai multe măsuri de contracarare a inflației galopante din zona euro
Sursa foto: Hepta

BCE va continua majorarea dobânzii cheie și chiar ar putea să pună restricții economiei în lupta cu inflația galopantă, a anuntat Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Ne aşteptăm că vom continua să majorăm dobânzile iar renunţarea la acomodara politicii monetare ar putea să nu fie suficientă. Dobânzile de referinţă sunt, şi vor rămâne, principalul instrument pentru ajutarea politicii monetare. Dar, în acelaşi timp, trebuie să normalizăm celelalte instrumente din arsenalul nostru pentru a întări impulsul venit din partea dobânzii noastre de politică monetară", a explicat aceasta. 

Este de așteptat ca BCE să crească în continuare dobânda cheie dar să-și reducă și portofoliul de obligațiuni guvernamentale. 

Inflația în zona euro a ajuns la 10,6% în octombrie 2022, mult peste ținta de 2%. Prognozele arată că aceasta va continua să crească. 

"Inflaţia în zona euro este la un nivel mult prea mare. Experienţa istorică sugerează că o recesiune este puţin probabil să conducă la o reducere semnificativă a inflaţiei, cel puţin pe termen scurt", a mai spus Lagarde.

Este de așteptat ca la următoarea ședință monetară a BCE, din 15 decembrie, să fie din nou majorată dobânda cheie.

 

×