x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blănculescu: România va rămâne în recesiune până la sfârşitul anului 2011

Blănculescu: România va rămâne în recesiune până la sfârşitul anului 2011

13 Mai 2011   •   15:07
Blănculescu: România va rămâne în recesiune până la sfârşitul anului 2011
165289-.jpgRomânia este încă în plină recesiune şi va mai fi în această situaţie până la sfârşitul acestui an, dar în perioada 2012-2015 va fi afectată de alte forme ale crizei, cea mai puternică fiind cea a datoriei publice, în anii 2013-2014, a declarat ,astăzi, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

Potrivit lui Ionel Blănculescu, există trei adevăruri care trebuie spuse despre aşa-zisa ieşire a României din recesiune. "Nu există recesiune şi criză, ambele cuvinte având acelaşi înţeles. Al doilea adevăr este că nu există un astfel de termen ca ieşirea tehnică din recesiune, pentru că asta ar însemna că

"Cel de-al treilea adevăr priveşte însăşi definiţia încetării recesiunii după două trimestre consecutive de creştere, care este o formulă empirică şi străină ştiinţei economice", a mai spus Blănculescu.

"Guvernanţii ar fi trebuit să aştepte cu anunţul ieşirii din recesiune până când creşterea economică ar fi devenit evidentă, pentru că acum nu este. Ca atare, de ce valoare adăugată mai vorbim noi acum la exporturi şi chiar la producţia industrială, când din trei luni ale primului trimestru, două sunt de declin?", s-a întrebat retoric Blănculescu.

"Nu este responsabil să faci această declaraţie, pentru că ea creează un nivel de expectaţie la nivelul populaţiei, care nu va putea fi împlinit şi va da o lovitură suplimentară stării de spirit a românilor, care vor aştepta ceva care nu va sosi, pentru simplul motiv că economia nu va putea furniza ceea ce îşi doresc românii, încă. De aceea se foloseşte această distincţie empirică între criză şi recesiune, pentru a putea cere populaţiei să suporte în continuare rigorile austerităţii. Practic ne furăm căciula, ne minţim pe noi înşine, cum am mai făcut-o şi ne facem de râs pe plan mondial, arătând cât suntem de rudimentari şi de puţin riguroşi în ceea ce înseamnă ştiinţa economică", a concluzionat Ionel Blănculescu.

×