x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blue Air vrea 20.000 pasageri pe cinci zboruri operate în parteneriat cu o companie italiană

Blue Air vrea 20.000 pasageri pe cinci zboruri operate în parteneriat cu o companie italiană

23 Feb 2010   •   00:00

Blue Air va opera din luna mai zboruri către cinci destinaţii din Italia şi din afara Europei, în baza unui parteneriat de tip code-share încheiat cu compania italiană Blue Panorama, pentru primul an de funcţionare operatorul low-cost estimând 20.000 de pasageri.

rintr-un acord code-share, fiecare dintre companiile semnatare beneficiază de un anumit număr de locuri la cursele celuilalt operator.

Pasagerii Blue Air vor putea cumpăra bilete către Bangkok şi Havana, curse care vor fi operate de Blue Panorama săptămânal, precum şi către trei destinaţii din Italia, respectiv Palermo, Torino şi Lamezia. Aceste trei zboruri vor fi operate de compania low-cost Blue Express, care face parte din grupul Distal Group, alături de Blue Panorama şi compania de handling aeroportuar ITR.

Preţurile pentru zborurile spre Havana variază între 370 şi 520 de euro, iar pentru capitala Thailandei tarifele pleacă de la 350 de euro şi pot ajunge la 500 euro, în funcţie de perioadă.

Pentru primul an de funcţionare, reprezentanţii Blue Air estimează 20.000 de pasageri pe cele cinci rute, ceea ce reprezintă o creştere de 4-5% pentru piaţa italiană. De asemenea, compania vizează afaceri de 2-3 milioane de euro pe cele cinci destinaţii.

Potrivit directorului general al Blue Air, Adrian Ionaşcu, acordul cu compania italiană va permite operatorului low-cost accesul la sistemul de distribuţie Global Distribution System (GDS), care va oferi printre altele vizibilitate şi accesibilitate mai mare pe pieţele externe.

"Probabil că în 5-6 luni Blue Air va intra în sistemul de distribuţie GDS, din care face parte Blue Panorama şi alte companii mari ca Amadeus, iar acest lucru este foarte important pentru că putem avea mii de puncte de vânzare în toată lumea. Pentru noi distribuţia externă este o prioritate în prezent. Dacă pe piaţa românească suntem destul de bine consolidaţi, problema este distribuţia, pasagerii pe care reuşim să-i aducem în România", a declarat Ionaşcu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că parteneriatul mai presupune ca firma ITR să se ocupe de serviciile de handling (vânzări, check-in etc.) pe toate aeroporturile din Italia.

Cele două companii vor analiza posilibitatea extinderii parteneriatului în cursul acestui an.

"Blue Panorama a început deja să trimită aeronavele la Bucureşti pentru care noi facem servicii de maintenance şi reparaţii. Colaborăm cu această companie de 3-4 ani şi am decis să operăm cele cinci curse în parteneriat pentru că pe zborurile lungi noi nu avem flota necesară, iar în afara Europei ne lovim de acordurile bilaterale care există între ţări. Ne gândim să extindem parteneriatul în cursul acestui an", a spus Ionaşcu.

În prezent, 30% din zborurile operate de Blue Air au ca destinaţie Italia. Ionaşcu a afirmat că aeronavele companiei care opererază zboruri spre Italia au un grad de ocupare de 80-85%, cea mai ridicată rată, peste 90%, fiind înregistrată pentru cursele spre Roma.

În ianuarie, compania, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a înregistrat circa 115.000 de pasageri, în creştere cu 10-15% faţă de aceeaşi lună din 2009.

Anul trecut, Blue Air a avut afaceri de circa 140 milioane euro, sub estimări, dar în creştere cu 12% faţă de valoarea din 2008, pe fondul lansării de zboruri noi, al creşterii numărului de aeronave şi al încheierii unor parteneriate.

Numărul pasagerilor transportaţi a crescut cu 50% anul trecut, la 1,7 milioane de persoane, faţă de nivelul din 2008, de 1,1 milioane.

Pentru 2010, Blue Air îşi propune să crească cifra de afaceri la 200-220 milioane euro şi să aibă 2,2 milioane pasageri, în urcare cu 30%.

Compania operează peste 50 de rute europene, în 14 ţări, având o flotă de 11 aeronave.


×
Subiecte în articol: redactie