x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a redus dobânda de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an. Au fost reduse şi rezervele la lei şi valută

BNR a redus dobânda de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an. Au fost reduse şi rezervele la lei şi valută

08 Ian 2014   •   14:23
BNR a redus dobânda de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an. Au fost reduse şi rezervele la lei şi valută

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an de la 4% începând cu data de 9 ianuarie 2014, potrivit unui comunicat al BNR.

De asemenea, conducerea BNR a hotărât "reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% şi scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18% de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014".

În plus, Consiliul de administraţie a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

"CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară", se mai arată în comunicatul BNR.

×