x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR, acuzata de impozite

BNR, acuzata de impozite

11 Feb 2005   •   00:00

Cresterea deficitului de cont curent, care a determinat masuri de majorare a unor impozite si taxe, a fost generata, in mare parte, de liberalizarea prea brusca a cursului valutar de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), apreciaza deputatul liberal Dan Radu Rusanu, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

El sustine ca deficitul de cont curent si stabilitatea cursului de schimb au fost grav afectate de intarirea brusca a leului. Din aceasta cauza, Guvernul a fost obligat sa reduca deficitul bugetar la 0,2%-0,5% din PIB, iar printre efecte se vor numara reducerea alocatiilor bugetare.

"BNR isi coreleaza politica monetara cu politicile Guvernului, indeosebi cu cea fiscala. A spune ca aprecierea leului in ultimele saptamani din 2004 a deteriorat contul curent e cel putin o exagerare. O astfel de miscare a cursului se reflecta in contul curent cel putin dupa 3-4 luni. Cat priveste dobanzile, ele sunt intr-un proces evident de scadere", considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. (Vali Blanaru)

×
Subiecte în articol: economic