x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR ar putea urca dobânda-cheie

BNR ar putea urca dobânda-cheie

de Daniela Ivan    |    26 Mar 2008   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora astăzi dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale până la 9,5%, susţin unii analişti.

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora astăzi dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale până la 9,5%, susţin unii analişti.  Dacă BNR va majora dobânda-cheie cu 0,5%, această creştere va fi ultima pentru o perioadă mai mare. “Nu există nici un motiv pentru care dobânda-cheie să se ducă peste 9,5%, având în vedere că acest nivel va influenţa nivelul inflaţiei abia peste şase luni, iar acest nivel ar putea fi sub 6%, în condiţiile temperării creşterii preţurilor”, aexplicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen. Însă Florian Libocor, economistul-şef al BRD, apreciază că majorarea dobânzii de politică mo­netară “nu este oportună”, ţinând cont de prognozele de temperare a inflaţiei în lunile următoare şi de întârzierea cu care setransmite efectul integral almodificărilor dobânzii de politică monetară.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, spune că banca centrală ar trebui să se axeze pe un mix de instrumente care să includă, pe lângărata dobânzii, şi măsuri administrative.

×
Subiecte în articol: economic