Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a redus de azi rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale. Dobânda-cheie a coborât de la 8,5% la 8% pe an, pentru a susţine creditarea şi a lupta cu inflaţia.
Banca Centrală a precizat că a calibrat condiţiile monetare în scopul de a consolida convergenţa inflaţiei către ţinta pe termen mediu şi pentru a revitaliza creditarea la un nivel sustenabil. Totodată, BNR a menţinut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al Consiliului de Administraţie al BNR. Deci, rezervele minime obligatorii solicitate băncilor la pasivele (resursele atrase) în lei rămân la nivelul de 15%, iar cele la valută la 30%.
Efecte
Băncile comerciale vor trece la scăderea dobânzilor la credite, însă această măsură se va făcea simţită în piaţă peste câteva luni. Până atunci, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va coborî de la 12,5% la 12% pe an, în timp ce dobânda pentru facilitatea de depozit se va diminua corespunzător, de la 4,5% la 4% pe an. Asta înseamnă că băncile se vor putea împrumuta mai ieftin, ceea ce se va resimţi în timp şi asupra ratelor la credite. Pe de altă parte, dobânzile la depozite vor scădea corespunzător, continuând trendul actual. Este a cincea scădere a dobânzii-cheie decisă de BNR în acest an, după cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) şi august (la 8,5%). În plus, BNR şi-a fixat pentru finalul acestui an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5%-4,5%) şi estimează că îşi va atinge obiectivul, ultima prognoză indicând un nivel de 4,3% pentru decembrie 2009. Pentru finalul lui 2010, BNR a stabilit aceeaşi ţintă de inflaţie. Instituţia şi-a ratat ţinta de inflaţie doi ani la rând, în 2007 şi 2008. (Daniela Ivan)
Consiliu de Administraţie nou
Pentru Consiliul de Administraţie al BNR, format din nouă membri, aceasta a fost ultima şedinţă în actualul mandat, care expiră la 10 octombrie. Următoarea şedinţă a CA al BNR va avea loc la 3 noiembrie, când va fi analizat şi noul Raport trimestrial asupra inflaţiei. În afară de guvernatorul Mugur Isărescu, pentru care există consens în rândul partidelor pentru reînnoirea mandatului, celelalte opt locuri din CA vor fi atribuite unor persoane propuse de partide după algoritmul: PSD - 3, PD-L - 3, PNL - 1 şi UDMR - 1. Însă audierile persoanelor propuse pentru noul mandat prevăzute să înceapă ieri, la ora 15:00, s-au anulat din cauza contextului politic actual.
Ieri au fost reconfirmaţi în funcţie prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.
Citește pe Antena3.ro