x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR prognozează o inflație mai mare decât estimase anterior

BNR prognozează o inflație mai mare decât estimase anterior

14 Mai 2021   •   13:05
BNR prognozează o inflație mai mare decât estimase anterior
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

BNR prognozează o nflație mai mare față de cea estmată anteror, ajungând la 4,1% în decembrie 2021, cu 0,7% mai mare decât anticpase în luna martie. 

„Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare”, arată banca centrală.

Aceasta  va atinge 4,1% în luna decembrie, dar natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca inflaţia să coboare până la 3% finele anului 2022, se arată în Raportul BNR asupra inflaţiei.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din luna martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

Rata medie anuală a inflaţiei IPC s-a stabilizat în jurul valorii de 2,6% pe parcursul trimestrului I, în timp ce inflaţia medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat (IAPC) s-a redus cu 0,2 puncte procentuale faţă de decembrie 2020, până la 2,1% în luna martie.

Cu toate acestea, România rămâne printre statele membre ale UE cu cel mai ridicat nivel al inflaţiei medii IAPC.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bnr inflatie