x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR reduce dobanda

BNR reduce dobanda

16 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
Scaderea accentuata a ratei inflatiei a convins BNR sa reduca dobanda de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%.
VALI BLANARU

SEDINTA. Noile politici monetare au fost discutate de vineri pana sambata
Consiliul de Administratie al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%. In ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, urmand indeaproape reducerea ratei inflatiei. Astfel, la finele anului trecut, rata inflatiei a scazut cu 4,80 puncte procentuale, pana la 9,3%. "Rata inflatiei s-a incadrat intr-o marja de variatie acceptabila fata de obiectivul asumat pentru anul 2004", apreciaza BNR intr-un comunicat trimis presei.

SCHIMBARI. Pornind de la rezultatele bune inregistrate anul trecut, BNR a schimbat proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei, luand in calcul si efectele modificarii unor ipoteze privind ajustarea preturilor administrate, evolutia cursului de schimb al leului si cresterea veniturilor disponibile, ca urmare a modificarii cotelor de impozitare.

Totodata, Consiliul de Administratie a hotarat repozitionarea nivelului ratei dobanzii la facilitatea de creditare pe termen foarte scurt (overnight) prin reducerea acesteia de la 30% la 25%. Rata dobanzii la facilitatea de depozit a fost mentinuta la nivelul de 5%. In acelasi context, nivelul ratei dobanzii bonificate la rezervele minime obligatorii in lei constituite de institutiile de credit se reduce de la 6% la 4%, iar nivelul ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve coboara de la 45% la 37%.

PRUDENTA. In conditiile continuarii pregatirilor pentru trecerea la tintirea directa a inflatiei, BNR va pastra o politica monetara prudenta.

×
Subiecte în articol: economic