x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

20 Mar 2020   •   13:59
BNR ţine cursul stabil. Moneda europeană rămâne în preajma maximului istoric

Cursul de schimb al monedei naţionale a rămas, vineri, în preajma maximului istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională la 4,8444 lei, după ce pe interbancar a trecut din nou de maximul istoric, atins marţi, 17 martie, de 4,8448 lei/euro.

Cursul a fost ajutat de către BNR în ultimele zile pe fondul instabilităţilor din pieţele financiare şi implicit a cererii de valută.

Leul a continuat să piardă teren în raport cu francul elveţian, pentru a treia zi consecutiv, cursul urcând vineri la 4,5964 lei de la 4,5934 lei, joi. Marţi, francul elveţian a fost cotat la 4,5885 lei, potrivit datelor BNR.

În raport cu dolarul american, moneda locală s-a depreciat din nou, de la 4,4864 lei/dolar, cât a indicat joi BNR, la 4,5140 lei/dolar, vineri. Dolarul s-a apreciat puternic în raport cu majoritatea monedelor din lume în ultima perioadă, moneda americană fiind considerată o investiţie sigură.

Cotaţia aurului a crescut vineri faţă de nivelul înregistrat joi. Astfel, dacă joi gramul de aur valora 212,5964 lei, vineri, preţul a crescut la 219,0927 lei.

Totodată, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a stagnat vineri pentru prima dată în ultima săptămână, la 3,24%. Joi, 12 martie, ROBOR la 3 luni era cotat la 2,86%. ROBOR la 6 luni a continuat să crească, la 3,31%, vineri, de la 3,30%, joi. Creşterea ROBOR în ultima săptămână a fost una accelerată, în salturi, venită pe fondul turbulenţelor din pieţele financiare.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: curs valutar