Liderii a patru dintre cele mai mari bănci americane au depus mărturie astăzi în faţa Comisiei pentru Anchetarea Crizei Financiare. Ei au apărat acţiunile băncilor şi au dat vina pentru criză pe dobânzile ţinute de Fed prea mult timp la niveluri joase şi pe politicile guvernamentale de a subvenţiona deţinerea de locuinţe personale.
„Multe dintre bănci se împrumutaseră prea mult, au luat riscuri prea mari si nu au avut suficiente resurse pentru a manageria acele riscuri într-un mediu care se schimbă rapid" a declarat John Mack, preşedintele Consiliului de Administraţia al Morgan Stanley, citat de Bloomberg.„Criza financiară a făcut, de asemenea, clar că reglementatorii pur si simplu nu au avut vizibilitatea, uneltele sau autoritatea pentru a proteja stabilitatea sistemului financiar ca întreg" a mai spus el.
„Ca rezultat al concentrării noastre durabile pe managementul riscului şi creditarea prudentă, am putut să evităm experienţele grele întâmpinate de alţii din industrie" a declarat Jamie Dimon, şeful JPMorgan& Chase în remarcile pregătite.
Lauda de sine...
Lloyd Blankfein, preşedintele-director executiv al Goldman Sachs a spus că practica băncii sale de investiţii de a ajusta zilnic valoarea activelor în funcţie de piaţă a ajutat-o să reducă riscul mai devreme decât alţi rivali ai săi. Goldman Sachs şi Morgan Stanley erau cele mai mari bănci de investiţii înainte de a se converti în holdinguri bancare pentru a putea primi credite de la Federal Reserve.
În schimb, Brian Monyhan, directorul general al Bank of America a spus că această contabilizare a activelor la valoarea pieţei a exacerbat criza după ce scăderile au determinat marcarea foarte jos a preşurilor pentru anumite active, ceea ce a dus la noi pierderi şi la vânzări de alte bunuri.
Să se reformeze, primesc...
Congresul ia în considerare o reformă financiară, cu Senatul încercând să conceapă o legislaţie. Camera Reprezentanţilor a votat în decembrie reguli pentru produsele derivative, puteri pentru Guvern pentru a sparge companiile financiare al căror colaps ar putea ameninţa economia şi crearea unei Agenţii de Protecţie a Consumatorului Financiar. Industria bancară a făcut lobby pentru a reduce efectele legislaţiei.
... dar nu la noi
Blankfein a propus mai multe măsuri pentru a sparge băncile cu probleme. El a cerut continuarea de „teste de stress" publice pentru a examina continuu ce bănci au sau nu capitalul necesar. De asemenea, recapitalizarea să devină automată dacă nivelul capitalului scade sub un anumit nivel. Dimon a cerut puteri pentru reglementatori astfel încât să poată concedia managementul şi să lichideze activele băncilor problematice. Monyhan, care conduce cea mai mare bancă din SUA, a cerut ca mărimea unei bănci să nu fie limitată iar separarea activităţilor bancare de cele de investiţii- celebra lege Glass-Steagall, să nu se realizeze. Bank of America a preluat în criză banca de investiţii Merrill Lynch.
Toată crema cea vestită a întregului apus
Executivii au depus mărturie în prima zi a audierilor în faţa comisiei, conduse de fostul trezorier al Californiei Philip Angelides, democrat, şi Bill Thomas, republican, fost membru al Congresului tot din California. Comisia a fost creata pentru a investiga cauzele colapsului care a zduduit pieţele şi au dus la crearea programului de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea băncilor din SUA.
Zilele următoare vor fi audiaţi Sheila Bair, preşedintele Federal Deposit Insurance Corp- Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, Mary Schapiro, preşedintele Securities and Exchange Commission Chairman- Comisia Americană de Valori Mobiliare, ca şi procurorii generali din Illinois şi Colorado.