x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureştiul va avea centură nouă în 2011

Bucureştiul va avea centură nouă în 2011

de Elena Stan    |    14 Mar 2008   •   00:00
Bucureştiul va avea centură nouă în 2011
Sursa foto: Christian Silva/

Centura de nord a Capitalei ce face legătura între autostrăzile Bu­cu­reşti – Piteşti şi Bucureşti – Constanţa va fi realizată în regim de con­cesiune, iar lucrările la primul tron­son de 52,77 de kilometri vor de­mara la începutul anului viitor, a declarat Ludovic Orban (foto), mi­nistrul Transporturilor

Centura de nord a Capitalei ce face legătura între autostrăzile Bu­cu­reşti – Piteşti şi Bucureşti – Constanţa va fi realizată în regim de con­cesiune, iar lucrările la primul tron­son de 52,77 de kilometri vor de­mara la începutul anului viitor, a declarat Ludovic Orban (foto), mi­nistrul Transporturilor. “În trei ani, Bu­­cu­reş­tiul va avea centură cu profil de autostradă. Guvernul a aprobat deja indicatorii tehnico economici pentru acest proiect”, a explicat Lu­do­vic Or­ban. Acesta a spus că nu este vorba despre lărgirea la patru benzi a vechii centuri, ci este vorba des­pre o centură nouă, care va ajuta la des­con­gestionarea traficului din Bu­­cu­reşti. “Proiectul ar fi trebuit să de­ma­reze în urmă cu mulţi ani, deoa­rece acum exproprierile sunt cu 40% mai costisitoare, ca şi materia­le­le de construcţie”, a explicat Orban.

 

ETAPE. Autorităţile vor să facă treabă bună, au apelat la consultanţă financiară, juridică şi tehnică din afara ministerului, în acest sens urmând ca săptămâna viitoare să se semneze un contract cu o firmă de consultanţă. Mai mult, Orban ne-a asigurat că exproprierile au început deoarece contractul cu firma care se ocupă de exproprieri a fost deja semnat. Orban a spus că au fost alocate 8 milioane de euro la rectificarea bu­getară pentru contractul de consultanţă şi pentru exproprieri, însă suma va fi suplimentată prin ur­mă­toa­rele rectificări bugetare. Minis­trul este încrezător în puterea de muncă a firmelor ce se vor prezenta la licitaţie. “Vreau să cred că lucrarea se va face în termen de trei ani, aşa cum am stabilit, deoarece aşteptăm să se implice consorţii puternice, care să se ţină de treabă”, a spus el.

Ministerul a hotărât să înfiinţeze Autoritatea de transport metropolitan Bucureşti, care se va ocupa de planificarea, coordonarea, între­ţi­ne­rea transportului public. În componenţa acestei autorităţi intră RATB şi Metrorex. Instituţia va fi condusă de un consiliu alcătuit din 11 membri, respectiv reprezentanţi din ca­drul ministerului transporturilor, ai primăriei şi ai autorităţilor locale şi ju­deţene ce intră în raza de acţiune a Autorităţii. Instituţia va fi finan­ţa­tă din venituri de la bugetul de stat şi bugetele locale, precum şi din cre­dite, parteneriate public privat etc.

×
Subiecte în articol: economic