x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgarii fac oferte speciale pentru turiştii români

Bulgarii fac oferte speciale pentru turiştii români

de Agerpres    |    03 Feb 2012   •   13:01
Bulgarii fac oferte speciale pentru turiştii români

“Vom oferi turistilor romani cele mai bune oferte pentru ca acestia sunt cei mai numerosi turisti in Bulgaria si merita sa profite de cele mai bune preturi, a promis Blagoi Raghin, seful Asociatiei patronilor de hoteluri si restaurante de la Sofia, potrivit Agerpres.

Daca ne dati oferte ca cele pe care le oferiti nemtilor, vom veni ca sa semnam contractele nu cu doua, ci cu patru autocare, a raspuns Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. Peste 50 de reprezentanti ai agentiilor de turism din Romania participa joi si vineri la o reuniune cu colegii lor din Bulgaria. Forumul, care este organizat de Ministerul bulgar al Economiei si Turismului, are loc in capitala mediavala a tarii Veliko Tarnovo.


Romanii au fost cel mai mare grup de turisti straini care au vizitat Bulgaria in anul 2011, a anuntat in deschiderea evenimentului ministrul-adjunct al economiei si turismului Ivo Marinov. Anul trecut, Bulgaria a fost vizitata de aproape un milion de romani, a declarat Marinov. Unul din patru sau cinci turisti straini care vin in Bulgaria este roman, a spus Marinov. In ciuda crizei, in 2011 numarul oaspetilor din Romania a crescut cu 4,6% in comparatie cu 2010 si cu circa 10% fata de 2009.

Romanii sunt turistii numarul unu in Bulgaria, dar nu numai ca numar, a afirmat seful Asociatiei patronilor de hoteluri si restaurante Blagoi Raghin. Asociatia a efectuat recent un studiu de opinie printre membrii ei si majoritatea dintre hotelierii bulgari au spus ca romanii sunt cei mai preferati oaspeti. Motivul este ca romanii au aceiasi mentalitate ca si bulgarii, le place sa se distreze si nu sunt zgarciti cand vine vorba de petrecere, a declarat Raghin pentru Agerpres.

Blagoi Raghin crede ca Bulgaria ofera posibilitati foarte bune nu numai in statiunile de pe litoral si cele de schi, ci si cand este vorba de turismul balnear. In aceasta privinta, cred ca suntem cei mai buni in Balcani, a declarat el. Am fost in toate tarile din regiune si cunosc situatia, de aceea pot spune ca avem cel mai modern turism balnear din zona. Colegii nostri au reusit foarte repede sa se adapteze si sa inceapa sa ofere servicii la nivel mondial, a adaugat presedintele asociatiei.


Este important ca in afara de turismul pe litoral si de schi, care sunt deja cunoscute, sa promovam in Romania si turismul balnear, cel cultural si cel de golf, a afirmat ministrul-adjunct al economiei si turismului Ivo Marinov. Cei 960 mii de romani care au vizitat Bulgaria in anul 2011 reprezinta un numar bun, dar Romania, care este o piata de 22 de milioane consumatori, are un potential mai mare care inca nu este atins, a apreciat el. Bulgaria isi propune sa se impuna pe piata romaneasca ca o destinatie turistica pentru toate anotimpurile, a subliniat oficialul.


Evenimentul de la Veliko Tarnovo este o lectie, un model pe care trebuie sa-l adopte si autoritatile noastre din Romania pentru ca orice ministru al turismului in toate evenimentele pe care le organizeaza trebuie sa aiba alaturi patronatele, asociatiile, adica pe cei care fac business, a declarat Corina Martin. Nici un demers al unui ministru nu poate sa genereze crestere economica, daca nu este sprijinit de cei care dezvoltat acest business, a apreciat ea. Sefa Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania este insotita in capitala veche a Bulgariei de circa 60 de agenti de turism din Romania care au venit in Bulgaria cu doua autocare pentru a se intalni cu reprezentantii sectorului din tara vecina si pentru a incheia contracte.


Vestea buna pentru noi este ca aproape un milion de romani au calatorit in Bulgaria anul trecut, ceea ce ne-a transformat in tara numarul unu emitenta de turisti catre Bulgaria. Nu este putin lucru sa spui ca Romania este tara numarul unu, dar in acelasi timp ne intereseaza ca si bulgarii sa cunoasca si sa viziteze intr-un numar mai mare destinatiile romanesti. Acesta este si unul dintre scopurile pentru care am venit la Veliko Tarnovo, a subliniat Corina Martin.


In opinia sa, daca romanii primesc in Bulgaria aceleasi tarife oferite ani de zile nemtilor, ceea ce ar fi normal in conditiile in care acestia sunt deja cei mai numerosi turisti, acest lucru va crea un mediu de concurenta si pe litoralul romanesc, obligandu-i pe hotelierii autohtoni sa-si imbunatateasca ofertele. Dna Martin a adaugat insa ca nu trebuie neglijat faptul ca un hotelier sau un agent de turism din Romania plateste de trei ori mai multe taxe si impozite catre stat fata de un hotelier sau agent de turism din Bulgaria. Acest lucru va face intotdeauna foarte dificila concurenta pe piata tarifelor, a mai spus ea.


Reuniunea agentiilor de turism din Romania si Bulgaria este un eveniment foarte important pentru Veliko Tarnovo, care a concurat cu 10 alte orase pentru gazduirea lui. Primarul Daniel Panov a subliniat ca, inainte de a fi ales in acest post in toamna anului 2011, a fost sef al agentiei de turism municipale si a lucrat mult pentru promovarea destinatiei Veliko Tarnovo pe piata din Romania. Acesta este primul oras din Bulgaria care are un internet site in limba romana, a indicat Panov. El a mai subliniat ca nu numai ca romanii sunt cei mai numerosi turisti straini care viziteaza orasul, dar si ca locuitorii capitalei mediavale privesc Romania ca o destinatie turistica foarte buna.


Dimitar Manolov este presedintele al Asociatiei patronilor de hoteluri si restaurante de la Veliko Tarnovo. El si colegii lui de la consiliul de administratie al organizatiei, care a fost intemeiata in urma cu doar o luna, sunt foarte interesati de posibilitatile oferite de piatia turistica din Romania. Turistii romani trebuie sa aiba mai multe informatii despre obiectele turistice din zona, a declarat Manolov, si din acest motiv site-ul al asociatiei urmeaza sa fie tradus in limba romana. Ne bazam foarte mult pe turistii din Romania si dorim sa promovam orasul nostru nu numai ca o destinatie de weekend, ci ca si un loc unde romanii pot petrece sa zicem o saptamana sau mai mult pentru ca sunt multe lucru de vazut, a afirmat Manolov. Hotelierii se gandesc sa organizeze ture gratuite ale orasului care sa aiba loc cateva ori pe saptamana. Membrii consiliului de administratie a asociatiei hotelierilor de la Veliko Tarnovo par plini de entuziasm si sunt convinsi ca impreuna vor reusi sa atraga mai multi turisti, decat daca fiecare dintre ei ar incerca sa-si promoveze hotelul singur.


Optimismul lor nu este impartasit insa de Atanas Paskalev, director al site-ului sofiot Turistmedia.info, care sustine ca, daca trebuie sa fie sincer, ar spune ca turistii romani care viziteaza Bulgaria pur si simplu nu sunt interesati de obiectivele istorice si culturale. In opinia sa insa, vina nu apartine romanilor, ci autoritatilor bulgare care nu reusesc sa promoveze tara ca o destinatie pentru turism cultural, Bulgaria ramanand doar o destinatie pentru schopping, mancare si bautura. Paskalev a exemplificat prin faptul ca in multe muzee si locuri turistice lipsesc informatiile in engleza. In plus, a spus el, angajatii muzeelor nu primesc nici un spor salarial daca sunt mai multi vizitatori, dimpotriva creste numai munca pe care o au, de aceea ei nu sunt deloc interesati ca muzeul sa devina atractiv, a mai semnalat Paskalev. Anul trecut, acesta a editat un ghid turistic despre Bulgaria in limba romana, dar afirma ca, pana in acest moment, nu exista vreun interes de partea romana, aspect pe care si-l explica prin faptul ca romanii nu vin in Bulgaria pentru patrimoniul cultural, ci din alte motive.



×