x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de la Bucureşti în scadere după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România

Bursa de la Bucureşti în scadere după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România

21 Ian 2022   •   18:52
Bursa de la Bucureşti în scadere după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România

Bursa de la Bucureşti scade accelerat vineri după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România şi Bulgaria. Toate companiile din prima ligă sunt pe minus, de la 1% la Electrica la 5% pentru MedLife.

Toate cele 19 acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti, adică cele incluse în structura indicelui principal BET, sunt pe minus vineri după-amiză, de la 1% la Electrica la minus 5% pentru MedLife, pe o bursă în scădere prin prisma indicelui BET cu 2,3%, arată datele agregate de ZF.

Astfel Bursa de la Bucureşti se corelează cu cele europene, care au la ora redactării acestei ştiri scăderi precum 2% la Frankfurt, 1,7% la Milano, 1,1% pe FTSE 100. Peste Ocean, cotaţiile futures indică o deschidere în scădere pentru cea mai mare bursă la nivel mondial.

Cu scăderea de vineri, indicele principal BET înregistrează o dinamică negativă de 1,75% de la începutul acestui an. Singurul indice bursier de la Bucureşti care este pe plus momentan în 2022 este BET AeRO cu 0,13%.

Ieri după-amiază secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că inflaţia se va reduce în acest an dacă pandemia va fi sub control. Bursa americană s-a depreciat imediat indicele Dow Jones încheind şedinţa în scădere cu 1%. “Stările de spirit sunt pesimiste după o altă corecţie puternică pe Wall Street de ieri, care a fost însoţită de scăderi puternice pe piaţa criptomonedelor. Mai mult, chiar şi petrolul s-a deplasat mai jos pe fondul accentuării aversiunii faţă de risc, deşi a reuşit să se menţină ferm în zilele precedente”, potrivit XTB România.

La Bucureşti, tranzacţiile realizate până la ora redactării acestei ştiri sunt de circa 46 mil. lei. Tot vineri a fost procesată în sistemul bursei şi tranzacţia de vânzare a unei părţi din Petrom de câtre Fondul Proprietatea.

Unii analişti ai pieţei de capital consideră că şi temerile recente, cu privire la anunţul Rusiei de a cere retragerea NATO din România şi Bulgaria ceea ce a dus la convocarea CSAT de către preşedintele Iohannis, ar putea sta la baza scăderilor de vineri. “S-au aliniat astrele. În sens negativ”, spune un broker. Peste Ocean, cotaţiile futures indică o deschidere în scădere pentru cea mai mare bursă la nivel mondial.

×
Subiecte în articol: bursa de la bucuresti