x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

13 Ian 2005   •   00:00

14 ianuarie 2005
ACHIZITIE. Grupul elvetian Holcim, numarul doi in productia mondiala de ciment, poarta negocieri pentru a prelua compania britanica Aggregate Industries, in schimbul a 3,38 miliarde dolari. Holcim incearca, de mai mult timp, sa identifice oportunitati de achizitii ale unor producatori de ciment situati, in principal, in tarile in curs de dezvoltare, in cadrul unui program de intarire a pozitiei sale pe piata. EstimAri. CG&GC Leasing mizeaza, in acest an, pe o crestere a volumului de contracte finantate de minimum 150%, pana la 600.000 de euro, iar ponderea software-ului in totalul proiectelor ar putea ajunge la 25%-40%. CG&GC Leasing a incheiat anul trecut contracte in valoare totala de aproximativ 390.000 de euro, sub obiectivul propus la infiintare, de 500.000 de euro.

PRELUARE. Cel mai bogat om de afaceri din Asia, Li Ka-Shing, a lansat o oferta pentru preluarea retelei de parfumerii operate de compania franceza Marionnaud. Li Ka-Shing, presedintele conglomeratului Hutchison Whampoa, cunoscut in special pentru activitatile din sectorul de telecomunicatii, ar putea plati 21,8 euro pentru o actiune Marionnaud. Pretul este cu 25% mai ridicat decat valoarea de tranzactionare a titlurilor de la inceputul saptamanii. Compania este prezenta si in Romania prin intermediul firmelor Ina International si Privilege International Cosmetic. Stafeta. Mikhaïl Khodorkovski, fostul patron al Iukos, a cedat toate actiunile pe care le detinea la holding-ul Menatep principalului sau adjunct, L...onid Nevzline, conform cotidianului de afaceri Vedomosti. Khodorkovski detinea in mod direct 9,5% din Menatep, holding ce la randul sau avea 61% din gigantul petrolier Iukos. De asemenea, omul de afaceri mai controla 50% din companie prin intermediul unui trust financiar.

CLARKS IN ROMANIA. Producatorul britanic de incaltaminte Clarks va inchide ultima sa fabrica din Marea Britanie din cauza costurilor ridicate de productie si isi va transfera activitatea in unitati din Romania, India si China. Firma Clarks, care si-a inceput activitatea in 1825, inregistreaza vanzari anuale de 39 milioane de perechi de pantofi. In anul financiar 2003-2004, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 943 milioane de lire sterline. Potrivit conducerii societatii, decizia de a transfera productia in tarile mentionate vizeaza mentinerea profitabilitatii grupului si a competitivitatii sale pe piata de profil. Clarks a inceput sa isi transfere activitatea in strainatate in urma cu 15 ani, masura care a dus la desfiintarea a cateva mii de locuri de munca in Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: economic