x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

12 Ian 2005   •   00:00

13 ianuarie 2005
PROIECT. Aproximativ 286 de milioane de euro vor fi alocati din fonduri ale Uniunii Europene pentru construirea unui drum de acces rapid, care va lega orasul ungar Nyiregyhaza de Satu-Mare si Baia Mare. Anuntul privind finantarea acestui proiect a fost facut public marti de premierul maghiar Gyurcsany Ferenc. Pentru a beneficia de fondurile UE, cele doua judete, Satu-Mare si Szabolcs - Szatmar - Bereg, trebuie sa intocmeasca un proiect comun, care sa aiba si acordul guvernelor celor doua state. Potrivit presedintelui CJ Satu-Mare, premierul ungar a spus ca guvernul de la Budapesta a acceptat proiectul. Drumul ar trebui sa fie dat in folosinta in anul 2010 si ar urma sa faca legatura cu autostrada spre directia Budapesta.

FINANTARI. Compania Romstal Leasing, parte a grupului Romstal, mizeaza, in acest an, pe cresterea volumului contractelor finantate cu circa 24%, pana la 50 de milioane de euro, nivel corespunzator unei cote de piata de circa 3%. Societatea a incheiat anul trecut contracte in valoare de 40,3 milioane de euro, cu 10% mai mult fata de obiectivul propus si cu aproape 40% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2003, de 28,9 milioane de euro. Cumulat, in cei sase ani de activitate, Romstal Leasing a incheiat 5.100 de contracte in valoare totala de peste 120 milioane de euro. Infiintata in 1998, Romstal Leasing are un capital social de 50,5 miliarde de lei, actionarul principal fiind Romstal Impex.

SEFI NOI LA PETROM. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, este de ieri si presedintele Petrom, conform hotararilor aprobate de actionarii acestei companii. Din consiliul de administratie al Petrom mai fac parte alti trei reprezentanti ai OMV (Gerhard Roiss, David Davies si Helmut Langanger), doi ai Guvernului Romaniei (Dorin Mucea de la OPSPI si Sebastian Vladescu de la Centrul Roman de Politici Economice) si Mariana Gheorghe, care reprezinta Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. OMV detine majoritatea actiunilor Petrom (52%), Ministerul Economiei si Comertului mai are 40,7%. (A. N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic