x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Info

BUSINESS/Info

11 Ian 2005   •   00:00

12 IANUARIE 2005
BURSA. Petrom a devenit cea mai valoroasa companie petroliera la bursa in Europa Centrala si de Est, titreaza publicatia economica on-line seeurope.net. Valoarea Petrom la Bursa din Bucuresti a crescut cu mai mult de 2,5 miliarde de euro intr-o singura luna, pana la o valoare totala de 5,59 miliarde de euro. Compania valora de 4,5 ori mai putin la inceputul anului trecut. O infuzie substantiala de capital din partea OMV si un euro ce pierde teren in fata leului au facut ca Petromul sa reuseasca sa atinga o valoare de piata mai mare decat MOL (Ungaria) sau PKN Orlen (Polonia), companii petroliere al caror volum de afaceri este de 2-3 ori mai mare, sunt mai profitabile si se lupta pentru suprematie pe piata din regiune. (Florina Zainescu)

VIN CHINEZII. Producatorul chinez de automobile Chery Automobile, al optulea ca marime de pe piata interna, intentioneaza sa-si exporte modelele in Europa incepand cu 2007, urmand sa lanseze si centre de productie pe continent, una dintre tarile vizate fiind Romania, relateaza Automotive News Europe. Surse din cadrul companiei chineze analizeaza mai multe posibile locatii de productie in Romania, Polonia si alte state est-europene, intrucat acestea ofera salarii mai reduse decat in Uniunea Europeana.

CASE NATIONALIZATE. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) mentine deschisa oferta de despagubire a proprietarilor unor imobile confiscate abuziv, prin acordarea de actiuni la un numar de sase companii din portofoliul MEC, deoarece nu s-au inregistrat solicitari care sa acopere integral cotele rezervate. Pe lista societatilor la care se pot obtine actiuni in contul despagubirilor se numara companiile nationale Transgaz si Transelectrica si firmele Minbucovina Vatra Dornei, Miniera Banat Anina, Baita Stei, din judetul Bihor, si Cupru Min Abrud, cu activitati in domeniul minier.

×
Subiecte în articol: economic