17 decembrie 2004
REPROFILARE. Transelectrica estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 9.959 miliarde de lei (circa 244 milioane de euro), in crestere cu aproape 35% comparativ cu nivelul de 180,9 milioane de euro inregistrat in 2003. Profitul brut ar putea ajunge la 4,9 milioane euro, pe fondul unor venituri preliminare de 252,1 milioane de euro si al unor cheltuieli de 247,2 milioane de euro. Creantele companiei insumau, la sfarsitul lunii octombrie, 84,6 milioane de euro, reprezentand in principal contravaloarea serviciilor prestate pentru Electrica. Pe de alta parte, Transelectrica avea datorii de circa 70 milioane de euro. Transelectrica detine o retea de fibra optica, inchiriata unor companii prezente pe piata telecomunicatiilor, intentionand sa participe la infiintarea unei companii de telecomunicatii care sa exploateze reteaua.
LIMITARE. Numarul maxim al angajatilor incadrati cu contract pe durata nedeterminata la societatile din industria de aparare unde activitatea este intrerupta temporar in absenta comenzilor nu va putea depasi, anul viitor, un total de 5.583 posturi. Ministerul Economiei si Comertului a elaborat un proiect de hotarare de guvern prin care se stabileste numarul mediu lunar de personal pe anul 2005 pentru patru unitati din industria de aparare. Societatile mentionate pe lista sunt CN Romarm Bucuresti, cu un numar mediu lunar de personal de 4.996 angajati, Avioane Craiova, cu 450 angajati, Uzina Mecanica Filiasi, cu 37 angajati, si Uzina Mecanica Orastie, cu 100 angajati.
AERONAUTICA. Aerostar Bacau estimeaza, pentru anul viitor, o cifra de afaceri de 875 miliarde lei, cu 28 miliarde lei mai mult decat in acest an. In urma sedintei de aprobare a bugetului de venituri si cheltuieli pe 2005, conducerea companiei si-a propus pentru anul viitor un profit net de aproximativ 55,2 miliarde lei, fata de 59,5 miliarde lei in acest an. Societatea produce si repara aeronave si subansamble, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate, fiind compania care a realizat prototipul avionului IAR-93, primul avion de lupta construit in Romania dupa al doilea razboi mondial. Printre partenerii Aerostar se numara Elbit Systems, Thomson CSF Communications si DaimlerChrysler Aerospace.
IAURT. Termenii contractului dintre compania Covalact si grupul olandez Campina nu se vor modifica in urma fuziunii acesteia cu firma Arla Foods. Societatea din Sfantu-Gheorghe va continua sa produca sub licenta iaurturile Fruttis. Anul trecut, Covalact a finalizat, in colaborare cu Campina, o investitie in valoare de 1,5 milioane de euro.
Citește pe Antena3.ro