x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Candidatii mai au zeci de ani pana ajung la nivelul UE

Candidatii mai au zeci de ani pana ajung la nivelul UE

11 Mar 2004   •   00:00

Tranzitia catre economia de piata a tarilor candidate va continua, inclusiv dupa data aderarii, pentru ca va mai dura cateva zeci de ani pana cand vor ajunge la media din UE in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, a declarat, ieri, Noreen Doyle, prim-vicepresedinte al BERD.

Slovenia, cea mai avansata dintre statele candidate, are un PIB pe cap de locuitor echivalent cu 69% din media europeana.

"Va dura peste 20 de ani pentru ca toate aceste tari sa ajunga la 75% din media Uniunii Europene, in conditiile unei cresteri economice de 5-6% pe an. Insa un ritm atat de ridicat este improbabil, pentru ca reprezinta dublul cresterii economice medii in Uniunea Europeana", a spus Doyle.

Diferente

Ea a aratat ca procesul de tranzitie avanseaza in Europa de Sud-Est, respectiv Romania, Bulgaria, Albania, Macedonia, Bosnia si Serbia-Muntenegru, state care au obtinut stabilitatea macroeconomica si cresteri economice de 4-5% pe an. Cu toate acestea, exista inca diferente sensibile intre statele din aceasta zona si cele care vor adera, in ceea ce priveste competitivitatea, nivelul investitiilor straine si autohtone sau climatul economic.

"Nu este suficienta o forta de munca calificata si cu costuri relativ scazute. Sunt esentiale investitiile straine directe, care, desi au crescut in Europa de Sud-Est pana la circa 6 miliarde de dolari anul trecut, reprezinta doar o treime din nivelul pe cap de locuitor inregistrat in cele opt tari care vor adera la UE in 2004. Tranzitia merge inainte in cele 27 de tari in care activeaza BERD, dar este departe de a se fi terminat", a conchis oficialul BERD. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: economic