Conducerea Fondului Proprietatea isi asuma raspunderea pentru valoarea initiala a acestuia, cu care se va cere listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Totodata, nu este clar pe ce baza se va face evaluarea activelor din portofoliu.
Valoarea initiala cu care Fondul Proprietatea va fi admis la cota Bursei de Valori Bucuresti va fi cel putin egala cu cea declarata, a afirmat ieri Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului. Oficialii si consultantii Fondului Proprietatea au de rezolvat probleme procedurale destul de complicate pentru a oferi celor 120.000 de virtuali actionari ai sai posibilitatea de a intra in posesia despagubirilor pentru nationalizarile comuniste abuzive, prin vanzarea la Bursa a actiunilor la Fond. POLEMICA LISTARII. In principiu, oficialii Fondul Proprietatea (FP) au transat o veche polemica juridica in favoarea variantei listarii acestuia la Bursa inaintea listarii tuturor celor 117 companii din portofoliul sau. "Legea obliga companiile respective, si nu Fondul, sa initieze (adica nu sa si finalizeze - n.red.) procedurile de admitere a acestora la Bursa", a spus Alexandru Ambrozie de la societatea de avocati Popovici si Asociatii, care este consultantul juridic al FP. De asemenea, "Fondul este o societate de investitii de tip inchis, care are dreptul sa aiba plasamente in companii nelistate", intareste Nicolae Ivan. "Ne grabim sa listam Fondul tocmai pentru ca aceia care sunt indreptatiti la despagubiri sa obtina un pret corect de piata, si nu unul prin tranzactii nereglementate", a spus presedintele FP. In prezent, titlurile de proprietate se tranzactioneaza prin notariate la un pret mai mic decat valoarea lor nominala, pentru ca detinatorii se grabesc sa le transforme in bani. VALOARE. "Guvernul pregateste un act normativ care va stabili modalitatea de preschimbare in bani a titlurilor de despagubire inainte de listarea Fondului la BVB, in prezent fiind analizate mai multe variante", a spus Ivan.Citește pe Antena3.ro
MAI MARE CA SIF-URILE
|
Capitalul social al Fondului, de 3,9 miliarde de euro, echivaleaza cu circa 5% din produsul intern brut (PIB) al tarii pe anul trecut. Prin urmare, numai capitalul Fondului este mai mare decat suma activelor nete ale celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) la data de 21 martie, de peste 3,5 miliarde de euro, asa cum au calculat-o analistii societatii de brokeraj Ieba Trust.
Activele nete ale fondului sunt cu siguranta mai mari decat capitalul sau social, ceea ce il plaseaza pe locul trei ca marime in Europa, potrivit presedintelui Nicolae Ivan.
|