Finalizarea vanzarii BCR ar putea fi pusa in pericol. Administratorii a doua dintre Societatile de Investitii Financiare (SIF) sunt nemultumiti ca AVAS nu a respectat un acord privind privatizarea bancii.
Cu ocazia recentelor adunari generale ale actionarilor SIF (AGA), administratorii SIF 1 Banat - Crisana si ai SIF 2 Moldova si-au informat actionarii ca acordul semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privind pozitia SIF fata de privatizarea BCR nu a fost respectat integral de contractul de privatizare. Acordul SIF - AVAS vizeaza, mai ales, renuntarea de catre SIF-uri la articolul 16 al Statutului BCR, care prevede ca deciziile strategice sa fie luate cu acordul a 75% din voturile actionarilor bancii. Erste Bank a cumparat 61,88% din actiunile BCR, dar SIF-urile au impreuna 30,12%. Articolul 16 va fi analizat inainte ca Erste sa vireze contravaloarea pachetului, de 3,75 miliarde de euro, intr-un cont intermediar la o banca londoneza. Daca SIF-urile nu renunta la articolul 16, finalizarea vanzarii BCR ar putea fi pusa in pericol. NEMULTUMIRILE. Contractul de privatizare prevede si listarea directa, la Bursa, a BCR, dar oficialii SIF 1 spun ca au convenit cu AVAS ca listarea sa se faca numai prin oferta publica. Cotarea la Bursa este "pretul" cerut de SIF-uri pentru a renunta la articolul 16. Cum acordul cu AVAS nu ar fi fost respectat, "rezulta ca SIF pot in continuare sa adopte orice pozitie in favoarea actionarilor sai", se mentioneaza in informarea SIF 1.Citește pe Antena3.ro
BROKERII SUNT INDIFERENTI
|
Operatorii de piata sunt preocupati de alte probleme. Investitorii in SIF sunt obligati sa-si vanda in urmatoarele trei luni actiunile ce depasesc pragul legal de 1% de detineri concertate.
In plus, nu s-au tinut AGA extraordinare la SIF 1 si SIF 3, care urmau sa decida acordarea de actiuni gratuite. Din aceasta cauza, "probabil, cotatiile SIF vor scadea usor, insa evolutia ulterioara va depinde de gradul de optimism pe care il aveau investitorii in privinta realizarii cvorumurilor care ar fi permis adoptarea deciziilor", apreciaza Laurentiu Popescu, trader la societatea de brokeraj Ieba Trust. Altfel, "actionarii SIF nu au acces la respectivul acord cu AVAS, dar daca el contine intelegeri privind exercitarea dreptului de vot in AGA, intelegerile sunt nule, conform legii", conchide Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si membru in Consiliul Bursei.
SIF-urile raman suspendate de la tranzactionare pana la 3 mai inclusiv.
|