x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitalurile ne ocolesc

Capitalurile ne ocolesc

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2009   •   00:00
Capitalurile ne ocolesc

Zona noastră riscă să îşi piardă poziţia de principală ţintă de investiţii a continentului, din cauza nivelului ridicat al datoriilor. În România nivelul investiţiilor străine s-a înjumătăţit deja faţă de anul trecut, ca urmare a crizei financiare.



"Lumea iese din criză, însă Europa de Est trebuie în continuare să reducă nivelul datoriilor externe, ceea ce îi va lua ceva timp", a declarat Tim Haaf, analist în cadrul Pacific Investment Management Co, pentru Bloomberg. Investitorii vor ocoli zona, atât timp cât datoria guvernamentală a Ungariei va depăşi 75% din produsul intern brut (PIB) şi că datoria Poloniei va creşte la 61% din PIB în 2011, conform estimărilor UE. Comisia mai prevede un deficit bugetar de 12,3% din PIB în 2010 pentru Letonia şi de 7,5% din PIB pentru Polonia. Şi România, şi Ungaria au fost nevoite să implementeze reduceri bugetare ce au exacerbat recesiunile, pentru a întruni criteriile necesare primirii împrumuturilor externe de câte 20 miliarde euro (circa 30 miliarde dolari), credite necesare finanţării deficitelor bugetare şi de cont curent. Ţările din Europa de Est au înregistrat în ultimii ani creşteri economice puternice, însă în prezent se bazează pe credite externe de circa 100 miliarde dolari, echivalent cu 69% din totalul la nivel mondial, din surse precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Banca Mondială.

Economiile emergente din Europa au beneficiat în perioada 2002-2008 de afluxuri de capital străin echivalente cu circa 8% din PIB-ul anual mediu, finanţând o dezvoltare puternică a pieţei creditelor, a mai spus acesta. "Nu credem că afluxurile vor reveni la vechiul nivel", a declarat Arend Kapteyn, economist-şef pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul Deutsche Bank AG. România, care a intrat mai târziu în UE, a beneficiat mult mai puţin de investiţii masive. Apoi, după ce criza financiară a zguduit lumea, investiţiile s-au redus cu peste 40%. Volumul investiţiilor străine directe atrase de România în perioada ianuarie-iulie 2009 a înregistrat valoarea de 3,097 miliarde de euro. Însă, anul trecut volumul de capital străin direct atras în economie în perioada ianuarie-iulie a fost de 5,7 miliarde de euro şi de 4,4 miliarde de euro în primele 7 luni din 2007.

Burse
În ciuda recesiunii, indicii bursieri din regiune au avansat în acest an, chiar dacă economia Europei Centrale şi de Est se va comprima cu 6,3% în 2009. Indicele principal al Bursei din Bucureşti a crescut cu 77% în acest an, raportat la dolari, incluzând dividendele reinvestite. Cele mai mari câştiguri de pe bursă au fost înregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare SA, a căror cotaţie a crescut cu 281%, şi de titlurile Biofarm Bucureşti, care s-au apreciat cu 169%. Şi indicele Bursei din Budapesta a crescut cu 92% din luna ianuarie, deşi economia Ungariei se va comprima cu 6,5% în acest an şi cu 0,5% în 2010, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: economic