x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitolul Concurenta este considerat inchis

Capitolul Concurenta este considerat inchis

30 Oct 2004   •   00:00

Presedintele Consiliului Concurentei din Franta, Bruno Lasserre, aflat in vizita in Romania, s-a declarat satisfacut in legatura cu modul de aplicare a legislatiei concurentei in Romania. Inchiderea Capitolului 6, Politica in domeniul concurentei, a devenit in acest moment doar o chestiune de timp.

CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
INTELEGERE. Reprezentantii Consiliului Concurentei din Romania si Franta au cazut de acord sa colaboreze intens din punct de vedere administrativ si institutional
Progresele inregistrate de Consiliul Concurentei din Romania referitoare la preluarea acquis-ului comunitar, evaluate si in Raportul de tara al Comisiei Europene, au fost considerate ca fiind conforme cu ultimele reglementari in domeniu. Totodata, mai important a parut sa fie schimbul de informatii dintre cei doi presedinti ai institutiilor omoloage, Mihai Berinde si Bruno Lasserre, in legatura cu tratamentul egal al investitorilor romani si straini in tara noastra, din punct de vedere al regulilor specifice de concurenta. "Am elaborat un plan de actiune complet asupra concurentei din Romania, iar cunoasterea mecanismelor unei concurente loiale intr-o economie de piata este esentiala pentru ca toate companiile, indiferent daca sunt straine sau romane, sa stie ca in Romania sunt aceleasi reguli de concurenta ca si in UE si care trebuie respectate la fel", a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

FARA AJUTOARE. Bruno Lasserre a remarcat similitudinea modului de abordare a problemelor de concurenta de catre autoritatile romane si franceze. Au mai fost discutate aspecte legate de cooperarea europeana si internationala, precum si de sustinerea eforturilor romanesti pentru finalizarea negocierilor de aderare pentru Capitolul 6 Politica in domeniul concurentei. In aceeasi ordine de idei, s-a specificat si faptul ca, o data cu integrarea Romaniei in UE, politica ajutoarelor de stat va fi dictata si aprobata doar de la Bruxelles, fiind deosebit de restrictiva.

AMENZI DE 400 DE MILIOANE. Astfel, institutiile care acorda ajutoare de stat si firmele beneficiare vor fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 400 de milioane de lei, in cazul in care refuza sa se supuna controlului sau prezinta inspectorilor informatii si documente inexacte, au declarat surse din Ministerul Finantelor, confirmate de Consiliul Concurentei.Aceeasi sanctiune urmeaza sa fie aplicata si institutiilor sau firmelor care nu prezinta informatiile si documentele solicitate de inspectorii imputerniciti ai Consiliului Concurentei sau prezinta date incomplete.

AJUTORUL DE STAT. Conform legii, ajutorul de stat este orice masura de sprijin acordata de stat care se concretizeaza fie intr-un transfer de fonduri publice catre o intreprindere, fie in subventii, anularea de datorii sau preluarea pierderilor, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor si impozitelor, acordarea unor imprumuturi cu dobanzi preferentiale, garantii de stat.

×
Subiecte în articol: economic