Presedintele Consiliului Concurentei din Franta, Bruno Lasserre, aflat in vizita in Romania, s-a declarat satisfacut in legatura cu modul de aplicare a legislatiei concurentei in Romania. Inchiderea Capitolului 6, Politica in domeniul concurentei, a devenit in acest moment doar o chestiune de timp.
CATALIN BUDESCU
INTELEGERE. Reprezentantii Consiliului Concurentei din Romania si Franta au cazut de acord sa colaboreze intens din punct de vedere administrativ si institutional
|
FARA AJUTOARE. Bruno Lasserre a remarcat similitudinea modului de abordare a problemelor de concurenta de catre autoritatile romane si franceze. Au mai fost discutate aspecte legate de cooperarea europeana si internationala, precum si de sustinerea eforturilor romanesti pentru finalizarea negocierilor de aderare pentru Capitolul 6 Politica in domeniul concurentei. In aceeasi ordine de idei, s-a specificat si faptul ca, o data cu integrarea Romaniei in UE, politica ajutoarelor de stat va fi dictata si aprobata doar de la Bruxelles, fiind deosebit de restrictiva.
AMENZI DE 400 DE MILIOANE. Astfel, institutiile care acorda ajutoare de stat si firmele beneficiare vor fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 400 de milioane de lei, in cazul in care refuza sa se supuna controlului sau prezinta inspectorilor informatii si documente inexacte, au declarat surse din Ministerul Finantelor, confirmate de Consiliul Concurentei.Aceeasi sanctiune urmeaza sa fie aplicata si institutiilor sau firmelor care nu prezinta informatiile si documentele solicitate de inspectorii imputerniciti ai Consiliului Concurentei sau prezinta date incomplete.
AJUTORUL DE STAT. Conform legii, ajutorul de stat este orice masura de sprijin acordata de stat care se concretizeaza fie intr-un transfer de fonduri publice catre o intreprindere, fie in subventii, anularea de datorii sau preluarea pierderilor, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor si impozitelor, acordarea unor imprumuturi cu dobanzi preferentiale, garantii de stat.
Citește pe Antena3.ro