x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capriciile vremii - Culturile agricole, stresate termic

Capriciile vremii - Culturile agricole, stresate termic

10 Ian 2005   •   00:00

Temperaturile foarte ridicate din ultima perioada si perspectiva apropiatei raciri a vremii anuntata de meteorologi dau batai de cap agricultorilor.

"Aceste capricii ale vremii nu pun prea mari probleme producatorilor agricoli de cereale. Paioasele sunt acum intr-un stadiu de vegetatie in care nu vor avea de suferit daca vine iarasi frigul", a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiei Fermierilor Particulari din Romania. "Dar vor fi probleme in sectorul pomiculturii si al viticulturii. Daca da inghetul, aici se vor inregistra pierderi extraordinare, din cauza ca in ultima perioada au fost temperaturi de 8-10 grade Celsius, si pomii si via au apucat sa inmugureasca in unele zone", a adaugat acesta.

VIE. Totusi, Calin Petre Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale a Vinului, spune ca nici in domeniul viticulturii nu sunt probleme. Cel putin deocamdata. "Temperaturile nefiresc de mari au facut ca plantele sa treaca din starea de repaus absolut in repaus relativ, iar mugurii de iarna au inceput sa se desfaca. Racirea vremii poate afecta acesti muguri, dar pierderile pot fi reglate prin taierile pe butuc din primavara", a declarat Mocanu. Dar daca temperaturile scad sub - 12 grade Celsius, viticultorii vor avea mari probleme, pentru ca via va degera, a precizat acesta.

MINISTER. Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca nu exista pericole majore pentru culturi. "Recoltele de toamna vor trece cu bine aceasta perioada, chiar daca vor exista unele pierderi. Racirea vremii, anuntata pentru sfarsitul lunii, poate pune unele probleme pomiculturii. Situatia este deocamdata in regula", au declarat acestia. "Cel mai important lucru este combaterea rozatoarelor, la care ministerul deja lucreaza", au precizat ei. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic