Puse în faţa lipsei de reformă din sector şi confruntate cu stringenţa bugetară, autorităţile au anunţat că vor menţine subvenţiile la energia termică în această iarnă, dar că le vor elimina începând cu anul viitor, ceea ce ar aduce o lovitură extraordinară românilor, preţul gigacaloriei urmând să crească între 50% şi 100%.
În plus, românii se vor confrunta mai devreme sau mai târziu cu liberalizarea preţului la gazele de producţie internă, ceea ce va duce la scumpirea gazelor cu 40%, dar şi a căldurii produse în centralele de apartament. Aşadar, care este soluţia cea mai ieftină?
"Costul real al centralelor de termoficare individuale se apropie de cel al sistemelor de termoficare centralizate atunci când sunt luate în considerare toate costurile aferente. Sistemele de termoficare individuale costă aproximativ 5.000 de lei şi trebuie să fie înlocuite cel puţin o dată la zece ani. Aceste echipamente trebuie să fie întreţinute, adăugându-se la acest cost aproximativ 100 de lei anual. Presupunând că un consumator casnic utilizează anual 1.700 metri cubi în medie, costul total al sistemelor individuale (centrale proprii) se ridică la 211lei/Gcal", potrivit calculelor realizate de compania de utilităţi RFV, care derulează în prezent 45 de proiecte de încălzire urbană în Ungaria şi România.
Potrivit reprezentanţilor RFV, "dacă se înlocuieşte gazul cu biomasa, costurile vor scădea deoarece costul pentru biomasă este cu 25%-35% mai scăzut decât cel pentru gaz. Dacă luăm în considerare ca 70% din cheltuielile companiilor sunt pentru facturile de energie, vorbim de economii majore. O gigacalorie produsă folosind gaz costă 200 de lei, în timp ce preţul, dacă am folosi biomasă, ar fi de 50-60 de lei, (pentru Bucureşti costurile puţin mai ridicate, iar pentru Transilvania mai scăzute).
Pe de altă parte, în ultima vreme din ce în ce mai mulţi s-au debranşat de la sistemele centralizate din cauza posibilităţii eliminării subvenţiilor. "Numărul debranşărilor creşte de la o zi la alta mai ales pentru că oamenii încep să îşi facă calcule privind costurile de încălzire o dată cu tăierea subvenţiilor. În plus, după atâţia ani de sistem centralizat, românii s-au săturat să sufere din cauza vecinului care nu a plătit facturile sau să rămână fără apă caldă pe perioada reviziei de vară. Astfel, pe lângă reducerea costurilor din perioada iernii, pe care o conferă instalarea unei centrale termice, apar şi motivaţii privind independenţa şi confortul", potrivit lui Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România, cea mai mare companie care vinde centrale termice de apartament în România.
Compania crede că viitoarea eliminare a subvenţiilor va duce la vânzări aproape duble pentru centralele de apartament, de la 27.000 cât a dat în 2009, la 50.000.
Ariston Thermo România estimează că până la finele acestui an, piaţa locală de centrale termice murale va ajunge la peste 150.000 de unităţi vândute, în creştere cu 50 la sută comparativ cu 2009, când au fost comercializate aproximativ 100.000 de bucăţi.
Numai că RFV spune că nici centralele de apartament nu sunt o soluţie. Comisia Europeană ameninţă România cu trimiterea în faţa Curţii Europene, deoarece ţara noastră nu liberalizează preţul gazelor din producţia proprie. Potrivit statisticilor europene, România are unul dintre cele mai mici preţuri la gaze, mai ieftin fiind doar in Bulgaria şi statele baltice. Gazele din România se vând la un preţ recomandat de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) de 165 de dolari pe mia de metri cubi, pe când cele de import sunt vândute la 330 dolari mia de metri cubi. Importurile de gaz totalizează doar 20% din consumul ţării, dar acest cost nu este decât 60% din preţul final. Per total ne paşte o majorare de preţ la gaze de 40%, dar cel mai probabil aceasta va fi în mai multe etape.
"Încălzirea prin sisteme de termoficare centralizate este de departe insuficient utilizată în România, există 1.000 de companii numai în Austria, care oferă soluţii eficiente, un preţ echitabil şi siguranţă", potrivit RFV. Iar utilizarea biomasei produsă în România ne-ar putea scuti de scumpirea gazului pe plan internaţional, precum şi de oprirea furnizării de gaze din cauza fricţiunilor dintre Rusia şi Ucraina. RFV va investi 61,5 milioane de euro în următorii patru ani în proiecte de termoficare din Zalău şi Gheorgheni.
Situaţia rămâne în continuare pe muchie de buzunar. Dacă la 6 mai, preşedintele Traian Băsescu anunţa diminuarea masivă a subvenţiilor, acum situaţia a ajuns la stadiul iniţial. "Subvenţiile pentru termoficare vor merge mai departe. Anul acesta, la fel ca anul anterior, va fi, pe de-o parte, o subvenţie pe care o primesc primăriile la combustibil, până la 45%, şi, de asemenea, populaţia primeşte subvenţia în funcţie de venituri pentru căldură", a anunţat Emil Boc.
Citește pe Antena3.ro