Cartierul Francez din Bucuresti va fi scos la licitatie in cursul lunii mai a acestui an. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare s-a hotarat sa vanda complexul rezidential pornind de la o valoare de 15 milioane de dolari, pentru a recupera o parte din datoria complexului World Trade Center. Doritorii pot achizitiona astfel un ansamblu de vile si apartamente rezidentiale, Clubul Francez, precum si un centru sportiv si o gradinita.
Satul Francez, una dintre zonele rezidentiale cele mai cautate din Bucuresti, va fi scos la licitatie in luna mai de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Suma obtinuta va intra in contul datoriei pe care societatea World Trade Center (WTC) o are catre Ministerul Finantelor.âWorld Trade Center este una dintre cele 24 de societati comerciale care au creante izvorate din garantiile statului acordate agentilor economici la creditele luate de la banci straine. Pentru aceasta societate am ales o solutie mixta de recuperare a creantei si anume vanzarea unor parti de patrimoniu care nu fac obiectul de activitate a World Trade Center", ne-a declarat vicepresedintele AVAB, Mircea Ursache.
Un cartier de 15 milioane $
âSatul Francez cu toate activele detinute de acesta a fost evaluat la o valoare de circa 15 milioane de dolari, iar intregul ansamblu World Trade Center la putin peste 60 milioane de dolari. Nu se va mai pune in discutie cel putin pentru moment vanzarea si a altor bucati din World Trade Center, pentru ca acesta a devenit profitabil. In ultimii doi ani, WTC a adus profit si a putut sa-si achite singur datoriile", a declarat Mircea Ursache. Diferenta datoriei care va mai ramane de achitat catre Ministerul Finantelor, dupa vanzarea Satului Francez, conform mai multor opinii oficiale, are mare sanse sa fie transformata in actiuni la aceasta societate care sa fie listate la Bursa. âDecizia care se va lua va tine cont de profitabilitatea afacerii si de forma cea mai convenabila si pentru stat de a inchide definitiv aceasta datorie", a concis vicepresedintele AVAB.
Datoria
AVAB detinea asupra SC World Trade Center BucureÂşti SA creante in valoare de circa 80 milioane de dolari (63,43 milioane de dolari preluate de la Ministerul Finantelor Publice - MFP si aproape 15 milioane de dolari preluate de la Bancorex SA si Banca Agricola SA). Preluarea acestor datorii s-a realizat in 1999 de la bancile cedente, respectiv Bancorex SA si Banca Agricola SA, in baza valorificarii unor active bancare, prin instituirea unor masuri pentru diminuarea datoriei publice.
Situatia creditelor externe se prezinta astfel: total credite plus dobanzi 154,3 milioane de euro, din care s-au achitat 141,1 milioane euro, respectiv 91,5%. Din aceasta suma, WTCB a achitat prin forte proprii 84,5 milioane euro (57,2%) si catre MFP 56,6 milioane euro (42,8%). Soldul ramas de plata catre bancile externe (franceze) creditoare este de 13,14 milioane euro (8,5% din credite). Conform vicepresedintelui AVAB, âultima rata de plata va fi achitata in aprilie anul acesta, astfel datoria pe care o avea WTC catre cele doua banci creditoare franceze va fi definitiv stinsa, iar societatea va putea sa devina proprietara cu drepturi depline asupra ansamblului imobiliar si hotelier construit".
AVAB in consiliul de administratie
Dupa preluarea creantei, AVAB si-a pus in practica propria conceptie cu privire la valorificare, respectiv, transformarea WTCB din societate cu raspundere limitata (SRL) in societate pe actiuni (SA) si a preluat managementul societatii prin numirea in functia de presedinte al Consiliului de Administratie a vicepresedintelui AVAB, Mircea Ursache. In anul 2002, WTCB a devenit societate pe actiuni, cu aprobarea bancilor franceze creditoare. Sub conducerea vicepresedintelui AVAB, scopul declarat al noului Consiliului de Administratie este ca, pastrand conditiile pentru functionarea normala a societatii la nivelurile de clasificare existente, sa micsoreze costurile, astfel incat sa ramburseze integral creditele.
Catalin Budescu
Oaza de langa Bucuresti
Satul Francez are un numar de 140 de locuinte, fiind un ansamblu de vile si apartamente rezidentiale. De asemenea, in acest perimetru se mai gaseste si Clubul Francez, precum si un Centru Sportiv si o gradinita. Inaugurarea Satului Francez a fost facuta in 1994 si-a condus la transformarea acestei zone, la o aglomerare de imobile nou construite. In peisajul actual, âSatul Francez", desfasurat pe o suprafata de peste 5 ha, se diferentiaza net de proiectele aparute ulterior, fiind singura oaza de verdeata ramasa, cu spatii verzi largi si gradini deosebite ce inconjoara fiecare vila din complex.
Afacere de milioane
âDaca va da mana sa dati 5.000 de euro pe luna si acum va puteti muta aici", ne-a declarat unul dintre muncitorii din zona, referindu-se la suma care trebuie achitata lunar pe un apartament din cartierul francez. Suma pare exorbitanta la prima vedere pentru un om obisnuit, dar este in concordanta cu preturile cerute in zona. Un apartament construit intr-o cladire din vecinatatea complexului rezidential se vinde cu circa 150.000 de dolari.