x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartoful care face și vinete – o nouă "ispravă" a nemțeanului Vali Cucu

Cartoful care face și vinete – o nouă "ispravă" a nemțeanului Vali Cucu

28 Ian 2018   •   13:41
Cartoful care face și vinete – o nouă "ispravă" a nemțeanului Vali Cucu

Pasionatul de legume Vali Cucu, din județul Neamț, continuă seria inovațiilor, folosind tehnicile de altoire, după ce a reușit, nu demult, să obțină un copac care face... tomate.

Cultivatorul a născocit planta de la care a obținut atât tuberculi de cartof, cât și vinete. Ar trebui să spunem că istoria e plină de exemple de soiuri de plante create de agricultori curioși, precum nemțeanul nostru, chiar dacă noi azi nu mai știm cum a început totul. Iată, nu mai departe decât banalul morcov... a cărui culoare portocalie ni se pare cât se poate de firească, dar ea a fost obținută prin mutații succesive, în secolul al XVII-lea, dintr-o rădăcinoasă mult mai firavă și se culoare mov. Agricultorii olandezi au reușit această performanță, dar cine mai știe azi de ce morcovul e oranj și nu violet?

Pe aceeasi tema:

Cum putem scoate profit din suprafețele mici de teren

Cum să faci profit din agricultură. Cultura de afin, o investiţie sortită succesului

Să revenim însă la vinetele și cartofii noștri. Legumicultorul din Bălțătești a aplicat aceeași tehnică a altoirii cu care a devenit celebru acum doi ani, când a obținut, pe aceeași plantă, tuberculi de cartofi și de tomate. Reușitele au fost asigurate de faptul că atât cartoful, cât și roșia sau vânăta provin din aceeași familie: solanacee.

Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, Vali Cucu și-a început aventura ............

Citește mai departe AICI

×