x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât ia statul din taxa Robin Hood

Cât ia statul din taxa Robin Hood

de Daniel Ionaşcu    |    22 Aug 2012   •   12:24
Cât ia statul din taxa Robin Hood

Guvernul vrea sa obtina intre 400 si 700 de milioane de lei in 2013 din supraimpozitarea producatorilor de gaze si electricitate pe masura ce se realizeaza liberalizarea acestor piete, au declarat pentru Jurnalul National surse apropiate situatiei.

'Este vizat un procent apropiat de 100% din veniturile suplimentare obtinute de operatori, din care se scad investitiile“, au afirmat sursele. Saptamana trecuta, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Liviu Voinea, a anuntat ca modul de calcul pentru taxa din venitul suplimentar este pretul nou din care se scade un pret vechi (de referinta) inmultit cu volumul care se vinde si cu un procent aflat in negociere. Taxa se va aplica la venituri si nu la profituri pentru ca 'profitul poate fi ascuns“. Tot atunci, Voinea a precizat ca taxa va fi legiferata in aceasta toamna, iar pretul de referinta va fi un pret istoric 'pentru a nu stimula companiile sa creasca preturile inaintea intrarii in vigoare a acestei taxe“.

Scumpiri peste scumpiri

Cu toate acestea, pretul va fi crescut in aceasta toamna, cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru industrie. Aceasta este una din cele patru conditii impuse de Fondul Monetar International (FMI) la ultima misiune de evaluare. Potrivit lui Erik de Vrijer, scumpirea din septembrie vine din neaplicarea formulei cuprinsa in legislatie in privinta recuperarii de costuri. Ciudat este ca in legislatia romaneasca exista deja un ordin comun al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si Ministerului Economiei care prevedea ca preturile pentru populatie sa fie inghetate pana in aprilie 2013. Mai mult, aceasta 'restanta“ nu a aparut in scrisoarea de intentie de la precedenta vizita a FMI, din luna aprilie.

Calendarul de liberalizare anuntat de ANRE nu includea vreo modificare de tarife pentru anul in curs. Potrivit acestuia, pretul gazelor pentru populatie urma sa urce cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in perioada 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale.

Prima majorare, de 8%, urma sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.

Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor tot de catre FMI. O alta problema este ca taxa va fi impusa doar pe perioada liberalizarii, adica timp de cinci ani, insa liberalizarea ramane de-a pururi.

Consumatorul vulnerabil, nedefinit inca

Banii sositi la buget prin aceasta taxa se vor intoarce catre consumatorii vulnerabili prin subventii directe, potrivit lui Liviu Voinea. Momentan nu exista o definitie a consumatorului vulnerabil. Conform definitiei Eurostat, citate de Voinea, consumatorul vulnerabil pe partea de energie este cel care nu isi permite sa isi asigure un confort termic minim in mod permanent. Pe baza calculelor Eurostat, ponderea acestora era in urma cu doi ani de peste 30% in Romania.

De asemenea, scumpirile cerute de catre au fost aspru criticate de catre industriasi. 'Aceasta propunere este una dintre masurile propuse constant de AOAR in ultimii ani cand, prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat, companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de cresteri de preturi fara realizarea niciunei imbunatatiri aduse furnizarii in domeniul combustibililor sau a energiei“, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Masura a fost aplicata si in alte tari membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria sau Marea Britanie.

Benzinarii scapa neatinsi

Daca varianta initiala a taxei era orientata in special catre companiile petroliere, aceasta a ajuns intre timp sa se adreseze doar producatorilor de gaze naturale si energie. Inca din 2008 s-a cerut suprataxarea companiilor petroliere, in special a Petrom, din cauza preturilor mari practicate. Din 2009 pana acum pretul carburantilor a crescut in tara noastra cu peste 90%. Reamintim, Petrom extrage titeiul romanesc la 17 dolari pe baril, insa benzina este vanduta aproape la acelasi pret ca in Occident. Petrom a obtinut in primul semestru un profit de 2,027 miliarde de lei, in crestere cu 16% fata de primele sase luni de anul trecut.

Ministrul Economiei, Daniel Chitioiu, anunta in luna mai ca redeventele la titei si gaze sunt prea mici in Romania si ca vor ajunge 'la nivel european“. Redeventele sunt 0,8% din produsul intern brut in tara noastra, fata de 6,5-8% cat este in Uniunea Europeana. Acestea nu pot fi crescute, insa, pana in 2014 din cauza contractului de privatizare al Petrom. In primavara Guvernul a negociat cu grupurile petroliere prezente in Romania o formula de calcul pentru pretul benzinei astfel incat costurile sa fie transparente, insa o parte dintre benzinari nu au fost de acord. Intre timp situatia a ramas in coada de peste.

×