x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE decide în decembrie dacă va relua plăţile către România

CE decide în decembrie dacă va relua plăţile către România

23 Sep 2011   •   15:10

Comisia Europeana asteapta un raspuns serios din partea autoritatilor romane, pana la 10 octombrie, pe tema intreruperii unei parti a banilor din POR, a spus Johannes Hahn, Comisarul european.

"Asteptam un raspuns serios din partea autoritatilor romane, pana la 10 octombrie. Asteptam si, deci, deocamdata nu va pot spune nimic", a spus Hahn, referitor la intreruperea, in iunie, a platilor in Axa 2 din POR.

El a spus ca trebuie luata o decizie la CE pana la jumatatea lunii decembrie daca vor fi reluate platile sau intreruperea continua.
"Noi vrem sa reluam (platile, n.red.) si impreuna putem face asta", a spus el.

Comisia Europeana a suspendat in iunie finantarile pentru Axa 2, in urma constatarii unor nereguli la patru contracte, si a cerut Romaniei sa verifice toate contractele aferenta acestei axe.

Comisia Europeana a taiat finantarea mai multor proiecte gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului derulate prin Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport dupa ce a constatat mai multe deficiente in urma misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie-1 aprilie 2011. "In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii pu­bli­­ce folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de se­lec­tie discriminatorii de catre auto­ri­ta­­tile contractante in selectia cons­truc­torilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari simila­re", potrivit unui comunicat al minis­te­rului. Comisia a cerut autoritatilor ro­mane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2. "Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va des­fa­su­ra in lunile iulie-august 2011, auto­ri­ta­tile romane vor transmite CE con­clu­ziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi pro­puse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente", potrivit MDRT.

CE a transmis Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, Ra­portul preliminar al misiunii de audit, care a avut ca obiect verificarea unor proiecte finantate prin Axa 2, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov-Gru­iu, beneficiar CJ Ilfov, si moder­ni­za­rea infrastructurii de acces la zo­nele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau-UAT Co­mu­na Me­reni. Ca urmare a defi­cien­telor con­statate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea ma­su­ri­lor cerute. In acelasi timp, CE a cerut Ro­ma­niei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai arata ministerul. La sfarsitul lunii mai, Ele­na Udrea a pregatit terenul, de­cla­rand ca in cazul MDRT s-au consta­tat nereguli in derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizand ca se asteapta raportul oficial.

Udrea a subliniat ca dupa aprobarea proiectelor, banii pleaca de la mi­nister catre autoritatile locale, beneficiarii care organizeaza licitatii. Ea a precizat ca, de multe ori, la acest nivel fie nu exista experienta in organizarea de licitatii, fie multe licitatii sunt "vizibil" directionate spre anumite firme.

×