Criticile facute de guvernatorul BNR la adresa CEC sunt ironizate de institutia condusa de Constantin Teculescu printr-un comunicat al Biroului de presa al Casei de Economii si Consemnatiuni.
Casa de Economii si Consemnatiuni a reactionat dur la comentariile facute de guvernatorul Isarescu privind scaderea cotei de piata a institutieiVali Blanaru Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a facut o afirmatie incompleta, care poate provoca prejudicii de imagine CEC, se arata intr-un comunicat al bancii. Isarescu a declarat, intr-o conferinta de presa la BNR, ca in momentul in care a preluat conducerea bancii centrale, CEC detinea 97% din depozitele populatiei, iar in prezent cota detinuta de institutie reprezinta doar 7% din piata. âIn 1990, cand domnul Mugur Isarescu a fost numit guvernator, CEC era singura banca la care populatia avea acces, dar, intre timp, s-au mai infiintat peste 40 de banci, care la randul lor, lucrand cu aceeasi populatie, au condus automat la reducerea cotei de piata a CEC", se mai spune in comunicat.
Date incomplete
Isarescu a facut aceste afirmatii raspunzand unor intrebari referitoare la ordonanta Guvernului prin care CEC este abilitata sa acorde ANL si Companiei Nationale de Investitii credite in suma de 6.500 de miliarde lei. El a mentionat ca, desi a fost adeptul unui statut aparte pentru CEC, dupa discutiile aparute pe marginea ordonantei se pronunta pentru privatizarea institutiei bancare.
âNe intrebam cum ar reactiona cineva daca, o data cu anuntul sau de a vinde propria masina, un specialist in domeniu ar furniza date incomplete despre autoturism, iar acestea ar induce eventualului cumparator ideea, discutabila de altfel, ca masina vanzatorului este intr-o stare jalnica. Pentru a intra in Uniunea Europeana, avem nevoie atat de «masini» performante (banci), cat si de experti care, cunoscandu-le, sa le prezinte conform cu realitatea", se mai arata in comunicat.
CEC in crestere
Tot miercuri, guvernatorul BNR s-a referit la eficienta activitatii CEC. âA pierdut piata, a ramas neinformatizata si lucreaza cu un numar foarte mare de salariati", a punctat Isarescu. In replica, CEC precizeaza ca activul bancii in cifre absolute a crescut anual, in prezent depasind 41.000 de miliarde de lei. Potrivit comunicatului, numai in 2003, comparativ cu 2001, activul CEC a crescut cu aproape 35%, in conditiile in care banca nu avea dreptul sa efectueze operatiuni in valuta.
Consiliul Concurentei intervine
Consiliul Concurentei a recomandat Guvernului sa modifice prevederile ordonantei privind finantarea ANL de catre CEC, considerand ca actul normativ ingradeste accesul altor banci la aceste imprumuturi, a declarat ieri presedintele consiliului, Mihai Berinde. âRecomandarea noastra s-a bazat pe ideea de a da posibilitatea si accesul mai multor banci sa acorde asemenea credite", a explicat Berinde. Ordonanta abiliteaza CEC sa finanteze ANL in limita unui plafon de 6.500 de miliarde lei, imprumuturile urmand a fi acordate cu garantia statului, facilitate de care nu se bucura si alte banci comerciale. âAm considerat ca aceasta reglementare trebuie pusa de acord cu prevederile Legii concurentei. Modificarea sau abrogarea ordonantei este de acum optiunea Guvernului", a afirmat oficialul Consiliului Concurentei.