Guvernul va fuziona instituţiile de reglementare din domeniul financiar într-o mega-structură numită Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care va supraveghea asigurările, pensiile private şi piaţa de capital, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Astfel, noua instituţie va prelua toate atribuţiile şi personalul CNVM, CSA şi CSSPP, excepţia făcând cele care ţin de BNR şi de sistemul bancar. Noua instituţie va fi independentă, autofinanţată şi poate deschide reprezentanţe în orice localitate din ţară. Presa a scris că aceasta va fi condusă de către Florin Georgescu, actual ministru de Finanţe şi viceguvernator al BNR.
În nota de fundamentare fuziunea este justificată prin tendinţa din Uniunea Europeană, unde modelul dominant este cel al unei autorităţi unice, un număr de 15 state având această structură, fie la nivelul băncii centrale, fie ca autoritate distinctă. "Având în vedere riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, se impune adoptarea de urgenţă a unei măsuri de ordin legislativ care să asigure eficientizarea activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale", se arată în proiect.
Disfuncţionalităţi la nivel înalt
"Disfuncţionalităţile" din ultima perioadă sunt fuga lui Cristian Sima din ţară în urma pierderii banilor investitorilor şi după circul pentru şefia CSA. CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi ai WBS România să mai activeze pe piaţa de capital, inclusiv lui Sima. Sima a condus bursa de mărfuri de la Sibiu şi a fost destituit numai după ce presa a scris că a dispărut cu banii clienţilor. Printre clienţii păgubiţi se află fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, creatoarea de modă Irina Schrotter, Florian Goldstein, proprietarul ziarului Bursa, şi omul de afaceri Radu Dimofte.
Cutremurul bate FNI
Concomitent, la mijlocul lunii octombrie, Parlamentul l-a revocat pe Constantin Buzoianu de la conducerea CSA după ce a declarat că piaţa asigurărilor are "probleme grave" care, în cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident.
"În piaţa asigurărilor, în ultimii ani, a apărut şi s-a dezvoltat un 'sistem' de favorizare a unor societăţi de asigurare care nu respectă regulile de bază din domeniu, practică tarife RCA nesustenabile, nu achită daunele către păgubiţi, respectiv către unităţile de reparaţii auto, şi împotriva cărora nu au fost luate la timp măsurile necesare, în primul rând datorită favoritismului practicat faţă de acestea, de traficul de influenţă şi nu numai", spunea Buzoianu. Un alt scandal a fost cu asigurarea pentru casă: asiguratorii ar fi vândut poliţe cu aceeaşi denumire la tarife asemănătoare celor obligatorii şi cu clauze favorabile firmelor, contracte care însă nu asigură o acoperire corespunzătoare a intereselor asiguraţilor, mai declara acesta.
ASF este condusă de un consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi. Aceştia sunt numiţi de Parlament la propunerea comună a comisiilor cu rol economic reunite din Senat şi Camera Deputaţilor. Selecţia se face exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în supravegherea sectorului financiar. Numirea se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.
Citește pe Antena3.ro