x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFR Marfă, acuzată că vrea să facă concedieri nejustificate

CFR Marfă, acuzată că vrea să facă concedieri nejustificate

de Jurnalul National    |    28 Mar 2008   •   00:00

Sindicaliştii din Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) consideră “nejustificate” posibila disponibilizare a 2.800 de salariaţi de la CFR Marfă.



Sindicaliştii din Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) consideră “nejustificate” posibila disponibilizare a 2.800 de salariaţi de la CFR Marfă. Liderii FML consideră că presiunea privind pericolul concedierii a 2.800 de angajaţi de la CFR Marfă, ca o consecinţă a faptului că federaţia sindicală nu acceptă o majorare a salariului minim pe unitate până la doar 540 de lei începând cu 1 iulie, este o manevră manipulatorie care vizează “un efect psihologic” asupra sindicaliştilor. “În opinia noastră, afirmaţiile privind aşa-zisul pericol al unui val de concedieri la CFR Marfă pentru a putea acorda salariul minim pe unitate de 570 de lei obţinut de FML sunt pură manipulare”, susţine şi Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, confederaţie la care este afiliată FML. El consideră că disponibilizările sunt nejustificate, întrucât CFR Marfă este în prezent singura societate din cadrul CFR care are profit şi nu ridică probleme de subvenţionare din partea statului. “La ora actuală nu există un plan de restructurare a societăţii, iar dacă acesta ar exista, ar fi tot o acţiune în scopul realizării unei vânzari la un preţ nejustificat de mic a unei societăţi profitabile, numai pentru a răspunde unor interese de grup ­ genul de acţiuni cu care Guvernul ne-a tot obişnuit în ultima vreme”, a adăugat Hossu. Feroviarii nu sunt de acord cu privatizarea CFR Marfă, considerând că această societate trebuie să rămână un operator naţional strategic în condiţii de concurenţă cu operatorii privaţi.


Directorul CFR Marfă, Liviu Bobar, a declarat pentru Mediafax că există de câteva luni un program de restructurare la nivelul societăţii, program de care sindicaliştii au cunoştinţă. “Am vorbit cu sindicatele de la începutul anului de acest program de restructurare, care în două săptămâni va fi finalizat, urmând apoi să reînceapă discuţiile cu reprezentanţii salariaţilor”, a precizat Bobar. Acesta a adăugat că afirmaţiile sindicaliştilor privind unele presiuni asupra angajaţilor CFR Marfă sunt false şi consideră că, dacă o companie are profit, acest lucru nu înseamnă că poţi acorda orice majorare salarială fără să iei nici o măsură, în sensul de mărire a capitalului societăţii.

×
Subiecte în articol: economic marfă