x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine mai salvează Astra Asigurări

Cine mai salvează Astra Asigurări

de Adrian Stoica    |    21 Aug 2015   •   13:16
Cine mai salvează Astra Asigurări

După eşecul celei de a doua etape de majorare a capitalului social al companiei Astra Asigurări, aceasta va intra în insolvenţă, iar Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) îi va retrage autorizaţia de funcţionare. La ora actuală singura şansă fezabilă pentru salvarea companiei este intervenţia statului.

Administratorul special, firma KPMG, a recunoscut că nu a reuşit să identificice variante fezabile ce ar putea conduce la redresarea Astra fără majorarea capitalului social, iar orice plan alternativ nu ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului.

Potrivit legii insolvabilităţii, ASF este obligat acum să declare insolvanţa Astrei şi să-i retragă licenţa de funcţionare. Când va face Autoritate de Supraveghere acest lucru, nu se poate spune pentru că legea nu prevede un termen , ci doar procedurile de urmat. Odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare, următorul pas va fi intrarea în faliment.

În ceea ce-i priveşte pe clienţii Astra, aceştia vor fi înştiinţaţi că asiguratorul nu-şi mai poate desfăşura activitatea, iar creanţele sale vor fi plătite de către Fondul de Garantare al Asiguraţiilor în limita unui plafon de 450.000 de lei. Pentru ceea ce depăşeştete această sumă, clienţii pot primi despăgubiri doar dacă se adresează justiţiei.

Având în vedere că Astra Asigurări a fost până de curând cea mai mare companie de profil din România, rămâne de văzut dacă Fondul de Garantare are banii necesari pentru acoperirea despăgubirilor, mai ales că pe piaţă mai sunt şi alte companii cu probleme.

Surse de pe piaţa asigurărilor susţin însă o posibilă salvare ar fi dacă statul ar implica SIF-urile în capitalizarea Astrei, pentru că acestea au forţa financiară necesară.
 

×
Subiecte în articol: astra asigurari astra