Chiar daca Dominique Strauss-Kahn nu si-a dat demisia sI nu se stie nici daca e cazul sa o puna pe masa, analistii deja ne livreaza care sunt principalii candidatii la sefia Fondului Monetar International (FMI).
Avand in vedere ca tara cu imaginea cea mai sifonata este Franta, multi sugereaza ca ministra de Finante Christine Lagarde este cel mai probabil candidat european, potrivit unei analize AP.
Cele mai mari sanse
Christine Lagarde (Franta - foto), 55 de ani. Europa are inca o pozitie puternica in cadrul FMI si destule drepturi de vot, asa ca si-ar putea impune candidatul. Cancelarul german Angela Merkel a spus ca doreste ca postul de FMI sa ramana in maini europene. Lagarde vorbeste fluent engleza si a fost votata drept cel mai bun ministru de Finante al Europei anul trecut de catre Financial Times.
Insa multi analisti se asteapta la candidati din economiile aflate in curs de dezvoltare.
Mohammad El-Erian (Egipt), 52 ani. O sansa in plus o poate avea Mohammad El-Erian, un egiptean care conduce la PIMCO cel mai mare fond de obligatiuni din lume. Acesta este un fost specialist al FMI, unde a lucrat 15 ani. Eswar Prasad, expert in economie internationala la Cornell University, scrie ca SUA ar dori sa vada la conducerea FMI o persoana din economiile emergente. Comentariile sale prea dure la adresa crizei datoriilor din Europa nu-l fac insa prea placut pe “batranul continent', scrie Yahoo! News.
Stanley Fischer (SUA/Israel), 67 ani. Nascut in Zambia, Fischer este un economist de talie mondiala, care a mai fost director adjunct al FMI intre 1994 si 2001. Este autor a peste 10 carti de economie, a condus prestigiosul departament de economie din cadrul Massachusetts Institute of Technology si i-a supervizat teza lui Ben Bernanke cand acesta si-a luat doctoratul. Din 2005 este guvernatorul Bancii Centrale din Israel. Argumentul impotriva sa este varsta inaintata.
Competitori exotici
Kemal Dervis (Turcia). Intre numele care se vehiculeaza se afla cel al lui Kemal Dervis, fost ministru turc de Finante, care a ajutat tara sa evite falimentul recurgand la ajutorul FMI in 2001. In prezent, el conduce programul de economie globala la Brookings Institution, din Washington.
Trevor Manuel (Africa de Sud), 55 ani. Se are, de asemenea, in vedere numele lui Trevor Manuel, fost ministru de Finante al Africii de Sud. In anii '80 a fost inchis din cauza politicii de apartheid din tara sa si a fost un pilon pentru atragerea de investitii in tara sa.
Montek Singh Ahluwalia (India), 67 de ani. Singh este vicepresedinte al Comisiei de planificare a Indiei iar inainte a lucrat la FMI. Cariera si-a inceput-o la Banca Mondiala. Este un suporter al pietelor libere si a convins guvernul sa opreasca controlul preturilor la combustibili si sa elimine barierele companiilor straine pentru a investi in India.
Candidatii “gura-sparta'
Peer Steinbrueck (Germania), 64 de ani. Este pe lista, dar e cu bataie mare de actiune, deoarece “a alienat' aliati-cheie ai Germaniei cu retorica sa pe cand a servit ca ministru al Finantelor intre 2005 si 2009 in guvernul condus de coalitia ce a sprijit-o pe Angela Merkel.
Steinbrueck a enervat SUA cand le-au acuzat de vina pentru criza financiara si a stricat legaturile si cu Elvetia prin politica sa agresiva impotriva “paradisurilor fiscale'.
Axel Webber (Germania), 54 ani. Weber a socat Europa cand a decis in luna februarie a acestui an sa demisioneze din functia de presedinte al Bundesbank si nici nu va candida la presedintia Bancii Centrale Europene. Si el a infuriat-o pe Merkel retragandu-se din cursa pentru BCE. De asemenea, s-a opus achizitiei de catre BCE a titlurilor de stat emise de tari slabe ale zonei euro, atragand conflicte cu Franta. De anul viitor va preda economie la Universitatea Chicago.