x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Codul Fiscal, fara norme metodologice

Codul Fiscal, fara norme metodologice

06 Iun 2005   •   00:00

Populatia plateste, incepand de ieri, impozitul de 10% pe tranzactiile imobiliare care privesc o casa sau un teren ce si-a schimbat proprietarul in ultimii trei ani, precum si pe dobanzile bancare.

INCOMPLET. Ministrul Ionel Popescu a majorat impozitele f`r` ca s` dea ns` regulile de aplicare ale acestora
Atentie, impozitul pe profitul obtinut din vanzarea-cumpararea de actiuni la Bursa ramane de 1%. Codul Fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial miercuri, 1 iunie, si, conform prevederilor articolului 78 din Constitutia Romaniei, legea a intrat in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitor.

CALCUL. Impozitul se aplica pe diferenta intre pretul de vanzare si cel la care a fost cumparat bunul imobiliar. Din aceasta baza impozabila se scad taxele notariale, precum si o cota forfetara de 5% din valoarea impozitului, respectiv 0,5% din valoarea tranzactiei. Nu se face nici o diferentiere intre amenajarile minore si cele majore, care pot sa ridice chiar si cu 40% pretul de vanzare al unei proprietati. In plus, rata inflatiei nu apare in ecuatia Finantelor.

Noul impozit pe tranzactiile imobiliare se va aplica, desi in prezent nu exista norme care sa stabileasca modul in care se vor face incasarile. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic