Una din cinci companii din domeniul construcţiilor a dat faliment sau a intrat în insolvenţă în acest an, după ce constructorii au mizat doar pe finanţare din partea băncilor.
Circa 19.500 de firme de construcţii au intrat în insolvenţă sau faliment de la începutul anului, adică aproximativ 20% din companiile care au ca obiect principal de activitate construcţiile, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii. Acesta a explicat că principalele cauze sunt neîncasarea creanţelor, subfinanţarea lucrărilor, precum şi inapetenţa băncilor pentru a oferi credite. "De asemenea, condiţiile pentru acordarea creditelor s-au înăsprit, o dată cu această criză economică", a menţionat Plosceanu.
FĂRĂ OBIECTUL MUNCII
Criza a lovit toate segmentele pieţei imobiliare: locuinţe, centre comerciale, birouri şi depozite. Brusc companiile de construcţii şi producătorii de materiale s-au trezit cu reducerea contractelor, cu facturi neîncasate, cu beneficiari care şi-au îngheţat proiectele. Dezvoltatorii imobiliari au finalizat până la jumătatea anului doar 37% din locuinţele amplasate în ansamblurile din Bucureşti începute în perioada 2006-2008, potrivit datelor oferite de compania imobiliară Regatta. Din cele 168 de proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, 8.861 de unităţi locative aveau termenul de predare în 2009. Până la sfârşitul primului semestru al acestui an, au fost predate circa 3.319. Nici sectorul de birouri nu o duce prea bine, există deja mai mult de 10% din spaţiile de birouri din Bucureşti neînchiriate, deci interesul pentru ridicarea de noi clădiri este foarte diminuat. Valoarea pieţei materialelor de construcţii a înregistrat o scădere de 32% în primele opt luni, iar pentru al doilea semestru scăderea estimată este de circa 40%, potrivit reprezentanţilor companiilor. Consecinţa a fost că 10.000 de oameni care lucrau în fabricile de profil şi-au pierdut locul de muncă, ceea ce reprezintă 22% din numărul de salariaţi din indusria materialelor de construcţii, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (APMC). România a avut în luna septembrie a doua cea mai severă scădere a producţiei din construcţii dintre statele membre UE, de 22,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce la nivelul blocului comunitar sectorul s-a contractat cu doar 9,4%, potrivit datelor Eurostat. Cele mai severe scăderi au fost înregistrate în Slovenia (-32,2%), România (-22,1%) şi Bulgaria (-19,7%).
Citește pe Antena3.ro