Consiliul Concurenţei ar putea aproba cu anumite condiţii înfiinţarea Hidroenergetica şi Electra, cum ar fi împărţirea unei părţi a câştigurilor împreună cu consumatorii sau stabilirea unei cantităţi minime de energie care să fie transferată pe piaţa concurenţială OPCOM.
“Avem dreptul să aprobăm, să respingem sau să aprobăm înfiinţarea cu anumite condiţii. Este foarte posibil să aprobăm înfiinţarea cu anumite condiţii, cum ar fi câtă energie vor pune pe piaţă sau modul de formare a preţurilor”, a declarat, miercuri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax. Chiriţoiu a arătat că beneficiile formării celor două societăţi naţionale trebuie să aibă efecte în preţul consumatorului final, dar că astfel de măsuri vor trebui analizate din perspectiva reglementărilor privind concurenţa pe piaţă.
Încă o Mărie la aceeaşi pălărie
“Electra a propus crearea unui formator independent de preţ. Nu ştiu exact la ce se referă. Consiliul Concurenţei sprijină formarea preţului energiei la OPCOM (piaţa de tranzacţionare a energiei - n.r.), pe baza cererii şi a ofertei, iar opţiunea noastră este să facem funcţională piaţa OPCOM”, a mai explicat Chiriţoiu. Solicitarea din partea Electra este destul de ciudată din moment ce există deja un organism care stabileşte preţurile la energie în ţară, respectiv Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Pentru diminuarea efectelor anticoncurenţiale, Electra este dispusă să împartă o parte din câştiguri cu consumatorii, potrivit lui Bălăşoiu, care este şi director general al Complexului Energetic Craiova, companie care va fi inclusă în Electra. Consiliul Concurenţei trebuie să ia o decizie în privinţa creării celor două societăţi energetice până în luna august.
Structura giganţilor
Electra va fi formată din fuziunea Complexurilor energetic Turceni, Rovinari şI Craiova cu Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi sucursalele hidro de la Vâlcea, Slatina şI Târgu Jiu.
Hidroenergetica va include Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele Termoelectrica Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, şI restul Hidroelectrica. La acestea se vor adăuga bucăţile viabile din Compania Naţională a Huilei, care va fi lichidată. Cei doi coloşi vor controla aproape 90% din producţia de energie.
Citește pe Antena3.ro