x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisioane şi dobînzi fixe

Comisioane şi dobînzi fixe

de Daniela Ivan    |    26 Iun 2008   •   00:00
Comisioane şi dobînzi fixe

BĂNCI ● ANPC vrea contracte de credite europene
Protecţia Consumatorului cere băncilor să acorde dobînzi şi comisoane fixe pe toată durata unui credit şi să permită populaţiei să studieze clauzele din contractele de creditare.



BĂNCI ● ANPC vrea contracte de credite europene
Protecţia Consumatorului cere băncilor să acorde dobînzi şi comisoane fixe pe toată durata unui credit şi să permită populaţiei să studieze clauzele din contractele de creditare.

Băncile nu ar trebui să modifice contractele de credite şi să mărească dobînzile şi comisioanele, ci ar fi normal să aibă aceeaşi dobîndă şi comision pe toată durata creditului, consideră Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). În plus, băncile ar trebui să înmîneze solicitantului cu zece zile înainte de semnare contractul de credit. ANPC spune că a primit 400 de reclamaţii de la clienţii băncilor şi a cerut Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) să nu mai modifice dobînzile şi comisioanele pe parcursul derulării unui credit.

"ARB este în dialog cu ANPC în ceea ce priveşte contractele de credit. ANPC ne-a atras atenţia că există unele clauze unde, în conformitate cu normele europene şi legislaţia europeană, ar trebui să aducem unele ajustări. Ajustările se referă la dobînzi şi comisioane", a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.

REPLICĂ. Bancherii nu sînt însă de aceeaşi părere cu reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor. "Dobînda trebuie să fie variabilă, pentru că este un lucru pe care nu-l putem prevedea pe o perioadă foarte mare, mai ales pentru creditele pe termen lung. Comisioanele ar trebui să fie fixe pe toată perioada de derulare a creditelor", a explicat Gheţea. "În România se practică două tipuri de dobînzi variabile, una stabilită pe baza indicatorilor de piaţă EURIBOR şi ROBOR şi alta pe baza primelor rate (dobîndă stabilită la nivel de bancă), la care se adaugă o marjă de risc. Din cauza evoluţiei foarte mari ale celor doi indicatori de piaţă, recomandăm utilizarea primelor rate, care se modifică în funcţie de evoluţia pieţei", a spus Gheţea.

RISC. Costul creditelor va continua să crească în acest an, însă este posibil să scadă în 2009, dacă ţinta de inflaţie pentru 2008 va fi atinsă, a declarat vicepreşedinte de retail al Raiffeisen Bank, Răzvan Munteanu. "Costul creditelor, atît în valută, cît şi în lei, va creşte înainte să scadă. Vom vedea probabil o scădere în 2009, dacă ţinta de inflaţie de 6%-6,5% stabilită pentru acest an va fi atinsă. În aceste condiţii, vom vedea o tendinţă de diminuare începînd cu a doua parte a anului viitor. Pînă atunci, toate condiţiile de pe piaţă vor duce la creşteri ale costului", a spus Munteanu. El a mai spus că atît împrumuturile în lei, cît şi cele în valută sînt expuse la riscuri: "Creditele în valută sînt expuse la volatilitatea ratei de schimb leu-euro, iar cele în lei, la volatilitatea dobânzilor".

Paradox

Criza financiară de pe piaţa internaţională a fost benefică pentru piaţa bancară românească, pentru că a evitat o supraîncălzire în domeniul creditelor ipotecare, a declarat preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. "Dacă nu era această criză, băncile, în fuga lor după cote de piaţă, ar fi depăşit cotele normale ale creditării în următorul an sau un an şi jumătate. Am fi avut probabil şi grad de 100% de acoperire a investiţiilor din credite ipotecare", a spus Oprescu, care a adăugat că turbulenţele din SUA şi Europa au temperat entuziasmul finanţatorilor.

×
Subiecte în articol: economic