x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile de termoficare pierd clienţi, dar strâng datorii

Companiile de termoficare pierd clienţi, dar strâng datorii

de Adrian Stoica    |    23 Oct 2019   •   09:17
Companiile de termoficare pierd clienţi, dar strâng datorii
Sursa foto: Victor Stroe

Sistemul de termoficare al Bucureştiului riscă să se prăbuşească în câţiva ani, dacă nu se fac investiţii urgente, încă din acest an. Dezastrul în care se află sistemul are ca primă cauză haosul instituțional și neasumarea responsabilităților, în principal, de către Primăria Bucureștiului și Ministerul Energiei, potrivit raportului privind starea sistemelor centralizate de încălzire din România, realizat de Expert Forum.

 

În cazul în care autorităţile competente vor continua să rămână pasive, sistemul de termoficare al Capitalei nu va putea supravieţui, iar acest lucru ar lăsa 560.000 de familii în frig și ar pune în pericol și sursa de energie electrică, asigurată în proporție de 75% de ELCEN. Pe de altă parte, în cazul în care sistemul va ceda, rețeaua de gaze nu ar putea face față numărul foarte mare de branşări care ar apărea brusc.


Încălzirea centralizată, pe cale de dispariţie

 
„Nu e un secret că sistemele de încălzire centralizată în România sunt în colaps: din 315, azi au rămas mai puțin de 50, și doar 19 mai au peste 10.000 de gospodării branșate. Chiar și acolo unde sistemele mai există, calitatea serviciului de încălzire și furnizare de apă caldă este, de regulă, foarte proastă, iar situația financiară a companiilor de termoficare este dezastruoasă. Ca să enumerăm doar o mică parte din probleme, pierderile din sistemele centralizate de încălzire sunt de 25-40% numai în rețelele de transport și distribuție, față de 5-10% în sistemele moderne din Vest”, se arată în raport. Financiar, la nivel macro, numai în 2013-2017, companiile de termoficare rămase în funcțiune au încasat subvenții de trei miliarde de lei de la bugetul consolidat al statului, profitul lor ajungând, cu tot cu subvenție, la doar un miliard de lei, în timp ce îndatorarea companiilor de termoficare a atins circa 0,75% din PIB, sau 5,5 miliarde de lei în 2015. Pe de altă parte, dacă azi s-ar elimina brusc subvențiile, din care cea mai mare parte o reprezintă subvenționarea directă a prețului la consumator, prețul gigacaloriei ar crește cu circa 30%”, se mai arată în raport.

 

 

În București sursa de căldură ELCEN este la Ministerul Energiei; rețeaua de transport și distribuție este a Primăriei Capitalei; iar operarea rețelei este asigurată de RADET, într-un relație contractuală cu primăria destul de neclară.

 

 

În ultimii 5 ani s-au investit circa 130 milioane de lei în RADET, din care în ultimii 2 ani doar 17,2 milioane de lei, în timp ce Primăria Capitalei a plătit subvenții în valoare de 3,6 miliarde de lei către RADET pentru a acoperi diferența dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de populație.

×