x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedierile sunt supravegheate pe bani grei la CEO

Concedierile sunt supravegheate pe bani grei la CEO

de Adrian Stoica    |    20 Sep 2016   •   11:10
Concedierile sunt supravegheate pe bani grei la CEO

Ieri a fost ultima zi de lucru pentru 802 salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, ei adăugându-se celor 3.000 de angajaţi care au părăsit anul trecut unitatea. Aceştia vor primi salarii compensatorii şi venituri de completare care se vor întinde până în septembrie 2018. În timp ce eficientizarea complexului se face doar prin concedieri colective, şefii unităţii sunt răsplătiţi regeşte pentru că şi-au pus haine de corporatişti.

Din cele 802 persoane concediate, 767 de salariaţi beneficiază de prevederile OUG nr. 36/2013 referitoare la măsurile de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Acest număr include persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi alte categorii de personal ale căror posturi au fost desfiinţate. Restul reprezintă salariaţi care au contracte de muncă încheiate în mai puţin de 36 de luni anterior concedierii, detaşaţi şi salariaţi cu contracte de muncă pe o perioadă determinată care nu beneficiază de plăţi compensatorii. De asemenea, din structura complexului au mai fost desfiinţate 168 de posturi vacante.  Disponibilizaţii primesc opt salarii compensatorii, iar cei care au între unul şi doi ani până la pensionare primesc între unu și patru salarii.

Salarii de peste 9.000 de lei

În timp ce se întocmeau listele cu disponibilizări, Adunarea Generală a Acţionarilor a validat săptămâna trecută mandatele noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi a stabilit indemnizaţiile acestora. Este vorba de cinci din cei şapte membri, selectaţi recent de Ministerul Energiei, în urma unui proces care a durat şase luni. Acţionarii CEO au stabilit ca remuneraţia fixă lunară a membrilor Consiliului de Supraveghere să fie egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu brut pentru producătorii şi furnizorii de energie electrică este de 4.635 de lei, ceea ce înseamnă că membrii Consiliului vor fi răsplătiţi pentru activitatea lor, în general o şedinţă pe lună, cu 9.270 de lei. Cei şapte membri ai CS sunt Robert Ghelasi, Cornel Bobâlcă, Dan Codescu, Florin Marin, Simona Carmen Fătu, Constantin Jujan şi Cătălin Nichifor. ”Asta este. Înainte aveam un director general, iar acum avem şapte în Consiliul de Supraveghere şi cinci în Directorat, conform Ordonanţei nr. 109/2011 privind guvernanţa corporatistă dată de fostul premier Emil Boc”, spune Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Sindicale Mine-Energie.

 

Venituri umflate artificial

 

Veniturile stabilite pentru membrii Consiliului de Supraveghere nu au legătură cu nivelul de salarizare de la CE Oltenia, în condiţiile în care salariul mediu este de 2.500 de lei. Ele sunt mult peste acest nivel pentru că se ţine cont de veniturile din ramura energie. „ Să ţinem cont că aici intră companii cu un nivel de salarizare mult peste noi. Vorbim de companii precum Petrom, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica”, potrivit liderului de sindicat.

 

Specialiştii în CA-uri

 

Dintre membrii Consiliului de Supraveghere se distinge Simona Carmen Fătu, fost vicepreşedinte al Volksbank. Potrivit declaraţiei de avere din 26.05.2016, anul trecut ea a făcut parte din Consiliul de Administraţiei al Filialei de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, de unde a încasat 169.714 lei brut, şi din cel al Societăţii Naţionale a Sării, de unde a primit 24.696 lei brut. În paralel a fost şi consultant de management şi la Vicrom Invest SRL, o firmă cu doi salariaţi, care anul trecut a înregistrat o pierdere de 28.768 lei.

În urmă cu doi ani vindeam energia cu 240-250 lei/MWh. Acum am ajuns să vindem cu circa 160 Mwh, dar preţul la consumator nu a scăzut. Unde se duce diferenţa dacă nu la şmecheri - Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Sindicale Mine-Energie

Pe lista marilor datornici

În ultimii doi ani, situaţia financiară a complexului s-a înrăutăţit, el înregistrând pierderi de 1,6 miliarde de lei. De exemplu, în prima jumătate a anului, CE Oltenia a adunat pierderi de peste 138,25 milioane de lei. De asemenea, a intrat şi pe lista marilor datornici către bugetele statului, în dreptul lui figurând la data de 30 iunie o restanţă de 67 de milioane de lei. După noua rundă de disponibilizări, complexul mai are circa 14.000 de salariaţi, dar are multe sectoare în care se lucrează sub norma de personal necesară.

600.000 de lei este profitul pe care mizează în acest an CE Oltenia

 

Restructurarea Complexului Energetic Oltenia pentru perioada 2016-2030 pe zona de minerit are ca obiectiv scăderea costului de producţie pe tona de cărbune şi realizarea a 2,4 miliarde de lei economii în perioada 2016-2020, luându-se în calcul o cotă de energie anuală aproape constantă şi închiderea unor capacităţi ca urmare a epuizării rezervelor de lignit.

 

 

×