Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume, iar omenirea reușește să recicleze doar 20% dintre ele. Fiecare dintre noi poate face schimbare pozitivă în acest sens, implicându-se în acțiuni de reciclare electronice.
În momentul în care dispozitivele electrice sunt aruncate într-un mod necorespunzător generează efecte negative pe termen lung. Toate substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor.
Prevederile legale împreună cu bunul simț și responsabilitatea individuală sunt singurele căi prin care numărul echipamentelor abandonate în mijlocul naturii mai poate scădea.
Calitatea vieții noastre depinde inclusiv de modul în care folosim ceea ce natura ne oferă, iar acțiunile de reciclare electronice trebuie să devină un gest firesc, o normalitate. Din fericire, acum există și un cadru legal ce impune sancțiuni pentru cei ce nu respectă normele în vigoare.
Ce sancțiuni riști dacă nu reciclezi electronice?
Procesul de reciclare electronice poate fi dificil înțeles și de respectat, mai ales dacă îl privim din perspectiva celor care produc sau pun pe piață astfel de echipamente.
Pentru a nu risca nicio sancțiune, poți urmări aici etapele incluse în legislație colectare selectivă deșeuri.
Iată principalele obligații ce îți revin pentru a recicla echipamentele electrice și electronice într-un mod corespunzător:
- Debarasare în spații special amenajate - Aparatele și dispozitivele care nu-ți mai sunt de folos trebuie predate doar în locuri special amenajate. Pentru echipamentele mici, găsești cel mai apropiat punct de colectare printr-o căutare pe internet (pot fi în magazine, supermarket-uri, benzinării, instituții, mall-uri ș.a).
- Reciclare electronice de către producători - Companiile producătoare de dispozitive electrice și electronice, dar și importatorii din aceleași domenii, au o responsabilitate mai mare și, implicit o serie de obligații. Sancțiunile pentru cei ce nu respectă normele legale implică amenzi de până la 50.000 de lei. Dacă faci parte din aceste categorii, e bine să știi că există organizații dedicate pentru a prelua aceste responsabilități legale.
- Închiderea activității – Neîndeplinirea obilgațiilor de mediu de către companii poate duce nu doar la amenzi, dar și la suspendarea activității.
Cum să reciclezi corespunzător?
Pentru reciclare electronice și electrocasnice într-un mod corect, există câțiva pași simpli pe care îi poți urma. Nu o să pierzi prea mult timp și nici nu o să plătești pentru a scăpa de aparatura veche din casa ta.
Pentru a recicla corespunzător trebuie să:
- Contactezi o firmă specializată - Pe piață vei diverse organizații specializate pentru a recicla electronicele pe care nu le mai utilizezi. Ai suficiente opțiuni pentru a-ți alege colaboratorii.
- Pregătești deșeurile – atunci când predai spre reciclare vechiul telefon sau laptop, îți recomandăm să ștergi informațiile și istoricul. Aparatele mai mari (cuptor, frigider), trebuie să fie golite și pregătite pentru a fi preluate.
- Predai deșeurile - În momentul în care colectorii ajung la tine, tot ce mai ai de făcut este să predai deșeurile. Ulterior, te poți bucura de mai mult spațiu și de sentimentul că ai acționat corect.
Procesul de reciclare electronice poate părea dificil atunci când nu ești foarte bine informat. Însă, dacă respecți pașii de mai sus, lucrurile se simplifică. Reciclează corespunzător și contribuie și tu la un viitor verde!