x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Fiscal este în conflict cu Guvernul

Consiliul Fiscal este în conflict cu Guvernul

03 Aug 2011   •   21:00
Consiliul Fiscal este în conflict cu Guvernul

Consiliul Fiscal critica proiectul de rectificare bugetara pentru ca pre­ve­de o derogare de la legea responsa­bi­litatii fiscal bugetare, care permite efectuarea de cheltuieli mai mari. Nivelul total al cheltuielilor propus prin proiectul de rectificare depaseste cu 2,9 miliarde de lei plafonul de 194,4 miliarde de lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010. Din cei 2,9 miliarde de lei, 1,426 miliarde de lei se duc in schema de stingere in lant a arieratelor, iar restul de 1,5 miliarde de lei, in suplimentarea cheltuielilor cu asistenta sociala si cu bunurile si serviciile din institutiile publice.

Reprezentantii Consiliului Fiscal atrag atentia ca, potrivit articolului 16 din Legea 69/2010, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate numai pentru plata serviciului datoriei pu­blice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul UE. "Cu toate ca majorarea de cheltuieli poate fi justificata partial de necesitatea platii arieratelor, suspendarea temporara a prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare creeaza un precedent care poate genera in viitor si alte de­rapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile si predictibile", considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat cu 2,98 miliarde de lei, mentinand astfel tinta de deficit bugetar asumata prin Legea 285/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Finantele vor lua banii necesari rectificarii din incasarile mai bune la accize, TVA si din implementarea unor scheme menite sa stinga o parte din arierate. Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza, pe de-o parte, performantei mai bune a veniturilor din accize inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,6 miliarde de lei, si, pe de alta parte, unui plus de venituri la nivelul TVA (+550 mi­lioane de lei) si veniturilor nefiscale (+876 milioane de lei), generat de implementarea unei scheme de stingere "in lant" a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, 1.426 mi­lioane de lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat, astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget.

Majorarea cheltuielilor totale cu 2,98 miliarde de lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere "in lant" mai sus mentionate (1.426 milioane de lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli "subventii" – 735,5 milioane de lei, "asistenta so­ciala" – 236,6 milioane de lei, "alte trans­feruri" – 442,3 milioane de lei, "al­te cheltuieli" – 12 milioane de lei), iar, pe de alta parte, suplimentarea chel­tuielilor totale cu 1,5 miliarde de lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor cu bunurile si serviciile (+433,2 milioane de lei, din care 300 de milioane de lei catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), la cel al cheltuielilor de capital (+320,8 milioane de lei), la cel al fondului de rezerva (+228 mi­lioane de lei), la nivelul cheltuielilor cu subventiile (+220,8 milioane de lei), la cel al cheltuielilor cu asistenta sociala (+116,3 milioane de lei) si al ca­tegoriei "alte transferuri" (+116,7 mi­lioane de lei).

Cati bani primesc Ministerele
● Transporturi: 1,69 miliarde de lei
● Agricultura: 910,3 milioane lei
● Sanatate: 341,2 milioane lei
● Dezvoltare si Turism: 300 milioane lei
● Aparare: 239 milioane lei
● Economie: 140,3 milioane lei
● Munca: 124,8 milioane lei
● Finante: 94,9 milioane lei
● Justitie: 81,9 milioane lei
● Cultura: 54,7 milioane lei
● Serviciul de Informatii: 54,5 milioane lei
● Ministerul Comunicatiilor: 21,2 milioane lei

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara