Construcții împotmolite. Ultimul loc din UE
Sectorul construcțiilor a încheiat luna noiembrie 2020 cu rezultate slabe, dar aceasta după o perioadă destul de îndelungată de creșteri accelerate. Specialiștii din domeniu arată că una dintre cauzele scăderii o reprezintă faptul că la unele lucrări acordarea de fonduri a fost înghețată.
Producția în construcții a scăzut în România, în noiembrie 2020 față de luna anterioară, cu -4,9%. Este cel mai puternic declin înregistrat de o țară UE, conform datelor Eurostat. Pe al doilea loc din acest punct de vedere se află Spania, dar cu o diminuare mult mai slabă (-1,4%), urmată de Belgia (-0,9%), Polonia (-0,7%) și Bulgaria (-0,5%). De altfel, numai aceste cinci țări membre au consemnat scăderi în noiembrie comparativ cu octombrie. Media spațiului comunitar indică un plus de 1,2%. Cele mai accentuate creșteri au fost raportate de Slovenia (12,2%), Ungaria (12%), Slovacia (7%), Franța (3,7%), Portugalia (1,6%).
Dacă ne raportăm la aceeași lună a anului precedent, vom observa că producția în construcții a crescut în România cu 9,3%, în noiembrie 2020 față de noiembrie 2019. După acest criteriu stăm mult mai bine decât media UE, care a coborât cu -1,1%. Un avans mai mare decât țara noastră a înregistrat, între cele două perioade comparate, numai Slovenia (18,4%). Dintre țările care au raportat date la Eurostat până în prezent, mai consemnează majorări doar Ungaria (5,1%), Germania (3%), Olanda (0,3%). Cele mai severe declinuri au înregistrat Spania (-13,1%), Belgia (-9,3%), Slovacia (-8,8%) și Cehia (-8,4%).
Blocări de fonduri la îmbunătățirile funciare
Producția în construcții din România a avut patru luni de majorări substanțiale, în raport cu perioada similară din anul anterior: 13,3% în iulie, 13% în august, 18,6% în septembrie și 20,7% în octombrie. „Lunile anterioare bune au reprezentat un motiv de scădere în noiembrie”, a declarat pentru Jurnalul Laurențiu Plosceanu, președinte la Asociaţiei Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Astfel, se ajunsese la un nivel destul de înalt, de unde nu putea urma decât o diminuare. Pe de altă parte însă, declinul din noiembrie a fost și „un efect al suspendării de finanțări pe proiecte, în principal în domeniul îmbunătățirilor funciare”, a explicat Plosceanu.

Ştiri din .ro
APIA a început să primească cererile unice de plată pentru 2021
Vrei să trăieşti mai bine? Du-te-n Panama
Salvarea Parcului Național Munții Măcinului, ignorată de autorităţi

O nouă ofertă publică de titluri de stat Fidelis la bursă
Agroland va fi listată la Bursa de Valori București
Controale la furnizorii de energie electrică
Autorizațiile de contrucție pentru clădiri rezidențiale au crescut cu 10,2% în ianuarie 2020
Ministrul Finanţelor Cîţu ne-a îndatorat cu 3 milioane euro/pe oră, premierul Cîţu, doar cu 1,7 milioane euro

Valea Jiului: redresare după model polonez
