O ţigară din patru fumată în România are ca provenienţă activitatea de contrabandă. Vestea rea este că vânzările ilicite vor exploda după scumpirea de la 1 ianuarie 2010 a ţigărilor cu 20%, consideră specialiştii.
Contrabanda cu ţigări a luat amploare în România pe fondul majorării taxelor şi a devalorizării leului faţă de euro. Numai în ultimul an, creşterea a fost de 9-10 procente ca urmare a crizei economice care a împins oamenii să fumeze ţigări mai ieftine cumpărate de pe piaţa neagră, ţigări care se găsesc în pieţele din principalele oraşe din ţară.
Aşa s-a ajuns ca ţigările comercializate ilegal să reprezinte aproape 25% din totalul consumului din România, în creştere faţă de anul trecut, când media s-a situat între 15% şi 16%. Pentru 8,2 miliarde de ţigări fumate de români nu se plătesc nici un fel de taxe, ceea ce face ca statul să piardă 500 de milioane de euro anual.
Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe încasează lunar 105 milioane de euro din încasările pe care le fac producătorii de tutun, ceea ce reprezintă 40% din totalul încasărilor de accize, ceea ce reprezintă circa 7% din totalul veniturilor la buget. Dacă piaţa neagră ar fi redusă, statul ar putea încasa cu 25% mai mulţi bani, însă fenomenul se dovedeşte de nestăpânit.
VÂNZĂRILE ILICITE, ÎN CREŞTERE
Activitatea de contrabandă a devenit extrem de profitabilă, după majorarea abruptă a accizelor, în special pe timp de criză, când venitul disponibil al gospodăriilor a scăzut considerabil. Se ştie că preţul din ce în ce mai ridicat de taxe şi impozite al acestui viciu nu-i face pe oameni să renunţe la fumat, ci îi îndreaptă spre piaţa neagră.
Vestea rea este că de la 1 ianuarie 2010 ţigările se vor scumpi cu 20%, ca urmare atât a devansării programului de majorare a accizelor, cât şi a noului curs de schimb, de 4,2688 de lei, spun surse din această industrie. Cea mai grea lovitură dată producătorilor, dar care se va întoarce ca un bumerang şi asupra bugetului, este devalorizarea monedei naţionale. Numai diferenţa de curs va scumpi pachetul de ţigări cu 11%. Estimările arată că în această situaţie contrabanda va ajunge în acest an la 30%.
CONTROALE FĂRĂ MARE EFECT
Poliţia de frontieră şi inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) fac cu greu faţă traficului din ce în ce mai mare. Cu toate că poliţia de frontieră a confiscat în primele nouă luni din acest an peste şase milioane de ţigări, fenomenul nu numai că nu a fost diminuat, ci a luat amploare. La rândul său, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a făcut în perioada ianuarie-septembrie 2009 un număr de 1.689 de capturi de ţigarete introduse ilegal în ţară, însă nu a putut stăpâni fenomenul.
De asemenea, ANV a constatat în perioada ianuarie-martie, analizând comercializarea la nivel naţional a mărfurilor şi a produselor accizabile în regim duty-free, că s-au înregistrat vânzări foarte mari de produse din tutun, care nu prea se potriveau cu traficul de călători. Ca urmare, ANAF a dispus controale la duty-free-uri, după care s-a constatat o reducere a vânzărilor de ţigări cu 84%. Însă, în ciuda acestor controale, fenomenul nu a putut fi controlat, luând şi mai mare amploare. Producătorii spun că majorările bruşte de preţ nu fac altceva decât să împingă cumpărătorii către piaţa neagră.
Citește pe Antena3.ro