x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contrabandă cu tutun de un miliard de euro

Contrabandă cu tutun de un miliard de euro

de Daniela Ivan    |    02 Mar 2010   •   00:00

Contrabanda cu ţigarete din România a ajuns în luna februarie la 36,2% din totalul pieţei în creştere de la 22% cât s-a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta înseamnă că a depăşit un miliard de euro, potrivit unei analize de piaţă realizată de compania Novel Research.



Principalii producători din industria de tutun consideră că acestă situaţie este foarte gravă deoarece contrabanda a ajus să fie jucătorul numărul unu în piaţă cu o cotă de 36,2%, în timp ce pe locul doi se află BTA cu 32,5%.

„Este necesară o intervenţie urgentă şi fermă din partea autorităţilor statului prin care să protejeze jucătorii legitimi de competitorii ilegali şi să contracareze pierderile la bugetul de stat estimate pentru anul în curs la peste un miliard de euro. Dacă anul trecut contrabanda deţinea prima poziţie în termeni de profit, odată cu ianuarie 2010 a preluat conducerea şi la volumele vândute", a declarat Adrian Popa, Corporate Affairs Manager British American Tobaco.

Cea mai mare contrabandă se înregistrează în Nord Est, nord Vest şi Sud vest, respectiv la graniţele cu republica Moldova şi Serbia.

Producătorii susţin că fiecare procent de contrabandă recuperat aduce la buget 30 de milioane de euro şi cer autorităţilor să ia masuri pentru a limita piaţa neagră. În replică Doru Fronea, director adjunct al Autorităţii Naţionale a Vămilor spune că Vama nu a stat cu mâinile în sân şi că a confiscat 66 de milioane de ţigarete anul trecut. El a promis producătorilor de ţigarete că în acest an piaţa neagră va fi redusă cu peste 10% ca urmare a interzicerii vânzărilor de ţigări în duty-freeuri.

×
Subiecte în articol: redactie