x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Control - Fructe şi legume europene

Control - Fructe şi legume europene

12 Iul 2008   •   00:00

Ministerul Agriculturii (MA) a modificat legislaţia românească din sectorul legume şi fructe. Ministerul va întocmi o bază de date a comerciaţilor din sectorul de legume şi fructe proaspete, conform unui ordin publicat vineri în Monitorul Oficial.



Ministerul Agriculturii (MA) a modificat legislaţia românească din sectorul legume şi fructe. Ministerul va întocmi o bază de date a comerciaţilor din sectorul de legume şi fructe proaspete, conform unui ordin publicat vineri în Monitorul Oficial. "În vechea lege existau vicii cu privire la condiţiile de calitate a fructelor şi legumelor, fapt pentru care pe piaţă mai scăpau produse cu o calitate îndoielnică. Noul ordin reglementează clar condiţiile şi normele pentru această piaţă", a declarat Gheorghe Albu, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii. Mai mult, reprezentanţii ministerului vor controla comercianţii dacă respectă standardele europene de calitate în domeniu. "Pînă acum produsele circulau necontrolat, iar Inspecţia are misiunea să facă ordine în piaţă pentru produsele proaspete şi conservate, astfel încît normele de calitate şi de etichetare să fie respectate", a precizat Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv.

În cazul persoanelor care comercializează sau transportă cantităţi reduse, dacă fructele şi legumele sînt vîndute în regiunea de unde sînt recoltate, pentru consumul local tradiţional sau în pieţe de producători din zonă, nu este necesară înscrierea în baza de date.

CONTROL. Potrivit ordinului, Inspecţia de Stat urmează să întocmească şi să întreţină o bază de date care să cuprindă persoanele şi firmele care participă la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete pe întreaga filieră de produs, de la producător, pînă la consumatorul final, iar comercianţii sînt obligaţi să ofere informaţiile necesare pentru acest demers. Dacă Inspecţia de Stat va controla prin sondaj comercianţii de legume şi fructe care livrează marfa pe piaţa internă, loturile destinate exportului vor fi verificate integral pentru eliberarea certificatului de conformitate cu standardele de calitate. Potrivit ordinului, comercianţii de fructe şi legume sînt obligaţi să afişeze informaţiile despre ambalaj, produs, ţara de origine, categoria de calitate, precum şi specia, soiul sau calibrul în mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj sau colet. Opţional, se poate ataşa şi marca oficială de control. Standardele de calitate ale legumelor şi fructelor care se pot comercializa precizează că produsele trebuie să fie întregi, sănătoase, fără boli, mirosuri, gusturi străine sau umezeală exterioară anormală.

×
Subiecte în articol: economic calitate