x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cota unica nu afecteaza facilitatile profitului reinvestit

Cota unica nu afecteaza facilitatile profitului reinvestit

07 Ian 2005   •   00:00

Scaderea taxelor va diminua sumele recuperate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din profitul reinvestit.

Introducerea cotei unice a implicat o scadere a impozitului pe profit de la 25% la 16% si, indirect, o micsorare a ajutorului de care pot beneficia IMM-urile pentru investitiile realizate din profitul reinvestit. Prin programul introdus de Hotararea Guvernului 1.461/2004, micile firme eligibile pot recupera de la bugetul de stat fonduri in limita impozitului aferent profitului reinvestit. Intrucat cota de impozit a fost diminuata, IMM-urile vor recupera de la stat cel mult 16% din valoarea investitiilor realizate in acest an, fata de 25% anterior.

OPINIE. "Insasi scaderea cotei de impozitare de la 25% la 16% reprezinta o injectie de adrenalina de 9% si nu avem nici o indoiala ca aceasta masura va conduce la revigorarea economiei", a declarat Eugen Ovidiu Chirovici , seful Agentiei Nationale pentru IMM-uri. El a adaugat ca, principial, cota unica nu afecteaza cu nimic programul agentiei. "Restituirea profitului reinvestit se va face in noua limita de 16%, deja 9% ramanand la dispozitia firmelor", explica Chirovici, care spune ca Agentia are la dispozitie un buget de 1.100 de miliarde de lei si poate cere o suplimentare de pana la 0,2%, circa 4.500 de miliarde de lei.

TERMENE. Cota unica nu afecteaza investitiile realizate inainte de 1 ianuarie 2005. Prin urmare, firmele pot recupera impozitul de 25% platit pentru profitul reinvestit in ultimul trimestru al anului trecut. Hotararea 1.461 prevede ca facilitatea se aplica firmelor care au cumparat active dupa 1 octombrie 2004 si le-au pus in functiune pana la sfarsitul anului trecut. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic