x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cotaţia euro a sărit peste 3,7 lei

Cotaţia euro a sărit peste 3,7 lei

de Vali Blanaru    |    01 Mar 2008   •   00:00
Cotaţia euro a sărit peste 3,7 lei
Sursa foto: JOEL SAGET/

Leul s-a depreciat ieri cu aproa­pe 2% faţă de euro, cursul de închidere afişat de BNR, de 3,7269 lei/euro, în­re­gistrând cea mai mare că­de­re într-o singură zi, din acest an. Pe piaţa valutară internaţională, euro a depăşit pentru prima dată în istorie nivelul de 1,52 de dolari.

Leul s-a depreciat ieri cu aproa­pe 2% faţă de euro, cursul de închidere afişat de BNR, de 3,7269 lei/euro, în­re­gistrând cea mai mare că­de­re într-o singură zi, din acest an. Pe piaţa valutară internaţională, euro a depăşit pentru prima dată în istorie nivelul de 1,52 de dolari.

 

Moneda europeană a câştigat ieri 7,21 bani faţă de leu, evoluţie ge­nerată de contextul internaţional, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 3,7269 lei/euro, reprezentând nivelul maxim din ultima lună. Rata publicată în urmă cu o zi a fost de 3,6548 lei/euro. O cotaţie mai mare a fost înregistrată la 29 ianuarie 2008, când cursul de referinţă s-a situat la 3,7420 lei/euro.

“Pe piaţa interbancară, înainte de ora 13:00, transferurile se perfectau uşor peste nivelul de 3,73 lei/euro. Cred că BNR a ales un curs din afara cotaţiilor de la acea oră. Valutele din regiune se depreciază, iar leul înregistrează cea mai mare pierdere, urmând scăderile raportate de forint şi zlotul polo­nez”, a declarat un dealer. 

 

DOMINAŢIA EURO. Piaţa a fost dominată de or­dinele de cumpărare de euro a in­ves­titorilor străini, care ies de pe do­lar, şi valu­tele emergenete, po­trivit dealerilor. Moneda unică europeană a depăşit joi, pentru prima dată în istorie, nivelul de 1,52 de dolari, întrucât investitorii estimează că ratele dobânzii pe piaţa americană se vor reduce şi mai mult, chiar dacă Banca Centrală Europeană menţine nivelul acestora neschimbat, transmite Reuters. Cursul de schimb a urcat la 1,5204 do­lari/euro, înainte de a reveni la 1,5201 dolari/euro. Pre­şedintele Rezervei Federale Ame­ricane (Fed), Ben Bernanke, a indicat o nouă posibilă reducere a do­bân­zilor, subliniind că autorităţile sunt preocupate mai mult de ris­curile privind creşterea economiei decât de inflaţie. Bernanke consideră că nu există suficiente motive pentru a se realiza o coordonare a po­liticii monetare în rândul principalelor bănci centrale din lume, subliniind că ratele flexibile de schimb permit luarea unor decizii independente de politică monetară.

Majoritatea ana­liş­tilor estimează că Fed va reduce rata do­bânzii la 2,5% în luna martie. Rata do­bânzii de referinţă pentru zona euro, de 4%, îşi va majora astfel avan­tajul faţă de cea din Statele Unite ale Americii, sus­ţi­nând o monedă unică europeană pu­ternică faţă de dolar.

 

Campioni la inflaţie

România se află pe poziţia a şaptea în UE în funcţie de mărimea inflaţiei anuale, care a atins un nivel de 7,3% în ianua­rie, după cel de 6,7% raportat în decembrie 2007, cele mai ridicate valori fiind consemnate în ţările baltice, Bulgaria, Cehia şi Ungaria, potrivit Eurostat. Datele publicate vineri de biroul european de statistică – Eurostat, arată pentru luna ianuarie o creştere a preţurilor de consum în România de 0,9%, comparativ cu luna precedentă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum ale populaţiei au avut în ianuarie o creştere de 0,86%, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a urcat la 7,26%, reprezentâmd nivelul maxim al ultimului an şi jumătate. La nivelul Uniunii Europene, inflaţia anuală s-a accelerat în ianuarie la 3,4%, de la 3,2% în decembrie 2007, în timp ce preţurile au crescut cu 0,2% faţă de ultima lună a anului trecut. Acest indicator a fost de 2,1% în luna ianuarie din 2006.

 

vali.blanaru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic nivelul