Fermierii pot beneficia de credite bancare pentru înfiinţarea culturilor de primăvară cu ajutorul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Sumele vor fi apoi rambursate din subvenţiile europene.
Fermierii pot beneficia de credite bancare pentru înfiinţarea culturilor de primăvară cu ajutorul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Sumele vor fi apoi rambursate din subvenţiile europene.
Pentru a putea realiza culturile de primăvară, fermierii care au peste 10 hectare pot obţine un avans de 75% din subvenţia UE prin credit bancar. Această măsură a fost luată deoarece subvenţiile de la UE vor veni prin luna mai, adică după perioada optimă în care se pot realiza culturile de primăvară. “Pentru a asigura finanţarea lucrărilor din campania agricolă de primăvară, în condiţiile în care o parte din plăţi se vor efectua în lunile aprilie şi mai, APIA a iniţiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor în colaborare cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi o serie de bănci private şi de stat. De acest credit vor beneficia în principal fermierii care deţin suprafeţe de teren mai mari de 10 hectare”, conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Pentru anul acesta, suma aferentă plăţilor UE pe suprafaţă este în creştere cu 20% faţă de anul 2007, ajungând la 533 de milioane de euro.
CONDIŢII. Agricultorii care vor opta pentru credit pot beneficia de condiţii preferenţiale din partea băncilor, cea mai importantă fiind dobânda redusă. Fermierii pot obţine credit în valoare de 75% din suma estimată a fi primită din fonduri europene, pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural va garanta 50% din creditele solicitate de fermieri. Până în prezent sunt interesate de propunerea APIA, Alpha Bank, CEC şi BRD.
În acest sens, cele trei instituţii de credit vor semna săptămâna aceasta o convenţie cu Fondul de Garantare a Creditului Rural şi APIA. Agenţia intenţionează să extindă mecanismul şi în următorii ani.
Banii vor finanţa lucrările pe 8,7 milioane de hectare
Plata subvenţiilor ce urmează să înceapă săptămâna aceasta reprezintă sumele aferente anului trecut, deşi cererile au fost depuse încă din martie 2007. Astfel, 167.000 de fermieri urmează să primească subvenţia în valoare de 50 de euro pe hectar, fondurile totale ridicându-se la 440 de milioane de euro. Suprafaţa pentru care vor fi acordate plăţi este de 8,713 milioane de hectare, mai mică decât cea de referinţă negociată de România în cadrul procesului de aderare, de 8,716 milioane de hectare. Perioada în care se efectuează plata subvenţiilor pe anul trecut coincide cu perioada depunerii cererilor pentru subvenţiile pentru 2008, respectiv 3 martie-5 mai. În plus, cererile pentru subvenţia pe 2008 sunt acceptate până la 9 iunie, însă fermierii sunt penalizaţi cu 1% pe zi după data de 5 mai.
elena.stan@jurnalul.ro