x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Credite pentru eficientizare energetică a firmelor de la BERD

Credite pentru eficientizare energetică a firmelor de la BERD

17 Mar 2008   •   00:00

Companiile româneşti care doresc să se eficientizeze din punctul de vedere al consumului energetic pot primi de marţi, 18 martie, credite prin programul EEEF al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare



Companiile româneşti care doresc să se eficientizeze din punctul de vedere al consumului energetic pot primi de marţi, 18 martie, credite prin programul EEEF (Energy Efficiency Finance Facility) al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Prin acesta se oferă pachete integrate compuse din împrumuturi, asistenţă tehnică şi granturi. BERD a încheiat acorduri pentru derularea acestui program cu Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania (BT) şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC). Companiile se pot împrumuta până la 2,5 milioane de euro de la una din aceste bănci, primesc asistenţă tehnică pentru investiţii în eficienţă energetică şi pot primi granturi de până la 15% (375.000 de euro) când investiţia este gata.


PARTENERIAT. Asistenţa tehnică pentru România este oferită de TRAPEC (Tractebel Project-Managers, Engineers and Consultants- Tractebel Project Manageri, Ingineri şi Consultanţi), companie a grupului energetic Suez, care va fuziona cu Gaz de France în acest an.
Pentru a beneficia de aceste credite, companiile trebuie să îndeplinească condiţiile normale de creditare cerute de cele trei bănci şi să fie private sau deţinute în formă privată într-un procent mai mare de 50%. Se pot lua împrumuturi pentru cogenerarea căldurii şi a electricităţii, îmbunătăţiri ale instalaţiilor de ardere, noi echipamente (boilere, încălzire, ventilare), ameliorarea recuperării de căldură. De asemenea, se pot cere bani pentru îmbunătăţiri ale instalaţiilor electrice, izolare termică, sisteme electrice eficiente energetice.
Nu sunt eligibile noile clădiri care fac obiectul unor standarde naţionale de eficienţă energetică, învestiţii în pentru achiziţie de terenuri sau clădiri pe termen scurt sau mediu (speculă imobiliară) sau refinanţarea altor datorii. În mod normal nici investiţiile în energii regenerabile nu sunt eligibile, cu excepţia cazului când se înlocuiesc instalaţii de acelaşi tip mai puţin eficiente. Beneficiarii altor granturi de la Uniunea Europeană pot aplica pentru programul EEEF, dar cu condiţia să nu fie pentru acelaşi tip de investiţie.

×
Subiecte în articol: economic